Tiek apzināti Līgatnes lāču veselībai drošākie pārvietošanas risinājumi

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Gaujas nacionālā parka fonda (GNP fonds) vadība sadarbībā ar profesionāliem veterinārārstiem intensīvi strādā, lai rastu Līgatnes dabas taku lāču puiku Mikus un Puikas veselībai drošāko pārvietošanas risinājumu, kā arī izstrādātu detalizētu lāču pārvietošanas rīcības plānu, aģentūrai BNS pavēstīja fonda valdes priekšsēdētāja Baiba Pavloviča.

Šonedēļ plašsaziņas līdzekļos iepriekš izskanēja informācija, ka lāči pēc iemidzināšanas, lai tos varētu veiksmīgi pārvietot uz dzīvnieku patversmi «Mežavairogi», kur viņi uzturēsies līdz jauna nožogojuma izbūvei Līgatnes dabas takās, varētu arī nepamosties.

«Diemžēl publiskā telpā jau izskanējuši nekorekti apgalvojumi par atsevišķiem ar lāču puiku transportēšanu saistītiem apstākļiem un riskiem,» sacīja Pavloviča.

Pēc viņa teiktā, GNP fonda vadība šobrīd aktīvi konsultējas ar profesionālākajiem Latvijas veterinārmedicīnas ekspertiem, lai rastu lāču veselībai un dzīvībai labāko risinājumu, kā arī samazinātu ar transportēšanu saistītos riskus.

«Kā atzinuši Latvijas veterinārārsti, kas sadarbojas ar atbildīgajiem dienestiem, ir pārāk daudz nezināmā - lāču uzvedība un reakcija nav prognozējama, tādēļ konkrēts rīcības plāns vēl joprojām tiek izstrādāts, lai līdz minimumam samazinātu riskus, kas var ietekmēt lāču veselību,» norādīja Pavloviča.

Ceturtdien Līgatnē ieradās veterinārmedicīnas eksperti, lai klātienē detalizēti iepazītos ar situāciju.

Vienlaikus Līgatnes dabas taku dzīvnieku kopēji turpina strādāt, lai pieradinātu lāčus pie transportēšanai paredzētajiem būriem. Pavloviča uzsvēra, ka lāču pārvietošana būs iespējama tikai tad, kad lāči būs adaptējušies un būros ies labprātīgi.

Jau ziņots, ka Līgatnes lāču drāma sākās 22.aprīlī ar lācenes Mades izbēgšanu, kura pēc divām dienām tika nošauta drošības apsvērumu dēļ, jo atvilināt atpakaļ viņu neizdevās.

Pēc tam izrakties no voljera mēģināja arī divi citi Līgatnes  dabas taku lāči – Mikus un Puika, ko saistīja ar pārošanās laiku. Speciālisti secināja, ka viņi jāpārvieto, jo garantēt, ka viņi neizkļūs no iežogojuma, nevar.  

Līgatnes  dabas takas apmeklētājiem joprojām ir slēgtas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu