VID bažīgs par arvien pieaugošo viltotu kases čeku īpatsvaru uzņēmumu grāmatvedībā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) arvien biežāk nodokļu kontroles pasākumu laikā konstatē pārkāpumus, kas saistīti ar viltotu attaisnojuma dokumentu - elektronisko kases sistēmu čeku - uzrādīšanu uzņēmumu grāmatvedības reģistros, kas tiek darīts, lai neatspoguļotu patiesos izdevumus un tādējādi palielinātu izdevumus, samazinot budžetā maksājamo nodokļu apmēru.

VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūra LETA uzzināja, ka visbiežāk šādi pārkāpumi patlaban tiek konstatēti, pārbaudot uzņēmumu grāmatvedībā uzrādītos čekus, kas saistīti ar degvielas iegādi.

Tā pēdējā laikā VID atklājis jau piecus gadījumus Latvijā, kad par liela daudzuma degvielas iegādi šķietami tiek maksāts skaidrā naudā, bet grāmatvedībā šos pirkumus apliecinošie čeki raisa aizdomas par viltojumu. Divas administratīvās lietas par iespējamiem dīzeļdegvielas čeku viltojumiem VID jau nodevis Valsts policijai lēmuma pieņemšanai par kriminālprocesa sākšanu.

VID atgādina, ka par krāpnieciskām darbībām un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas likumpārkāpējiem draud ne tikai administratīva atbildība un naudas sodi, bet pat kriminālatbildība un, piemēram, aizliegums veikt uzņēmējdarbību.

VID aicina uzņēmējus neizmantot šādas nodokļu normatīvajos aktos aizliegtas metodes, pretējā gadījumā, konstatējot šādus darījumus, VID nodokļu audita rezultātā uzņēmumam aprēķinās gan budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokli, uzņēmuma ienākuma nodokli, gan soda un nokavējuma naudu.

Grāmatvedībā uzrādītie viltotie čeki par degvielas iegādi tiks izslēgti no grāmatvedības uzskaites.

Papildus, analizējot uzņēmuma grāmatvedības reģistros norakstīto izlietoto degvielu, piemēram, salīdzinot ar ceļazīmēs uzrādīto autotransporta nobraukumu un tam patērēto degvielu, VID, veicot nodokļu auditu, norādīs uz, iespējams, nelegāli tirgotas degvielas iegādi un izmantošanu un uzņēmumam uzrēķinās arī akcīzes nodokli, soda un kavējuma naudu.

VID atkārtoti aicina uzņēmējus neiesaistīties šādos neatļautos «nodokļu optimizācijas» pasākumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu