Ekonomists: Varam gaidīt arī turpmāku Latvijas kredītreitinga kāpumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ja situācija eirozonā strauji nepasliktināsies un paši nedarīsim muļķības, varam gaidīt arī turpmāku kredītreitinga kāpumu, tam izlīdzinoties ar Lietuvu, biznesa portālam «Nozare.lv» norādīja «Swedbank» galvenais ekonomists Latvijā Mārtiņš Kazāks.

Jau ziņots, ka starptautiskā reitingu aģentūra «Standard&Poor's» («S&P») par vienu pakāpi paaugstinājusi Latvijas novērtējumu ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā no BB+/B uz BBB-/A-3 ar stabilu šī reitinga prognozi nākotnē.

«Ja Latvija ieviesīs eiro un tiešām ātri īstenos plašas izaugsmi veicinošas strukturālas reformas, tad gada vai pusotra perspektīvā ir cerības Latvijas reitingam pakāpties virs Lietuvas reitinga un censties pietuvoties Igaunijai, ar kuru, pēc kredītreitingu aģentūras «S&P» skalas, mums pašlaik ir sešu līmeņu starpība,» norādīja Kazāks.

Pēc viņa sacītā, līdz ar «S&P» lēmumu Latvijas kredītreitings atgriezies investīciju klasē visu nozīmīgāko kredītrisku reitingu aģentūru vērtējumos.

«Neapšaubāmi, Latvijas ekonomika pēdējā gada laikā demonstrējusi labu izaugsmi un noturību pret problēmām eirozonā, fiskālā situācija valsts budžetā uzlabojusies straujāk nekā cerēts. Arī politiskā vide pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām kļuvusi ambiciozāka, un ir cerības, ka ilgtspējīgai izaugsmei nepieciešamās reformas izglītībā, nodokļu politikā un citās jomās beidzot tiks veiktas un izaugsme noturīgi kļūs straujāka,» sacīja ekonomists.

Viņš uzsvēra, ka S&P paziņojums gan vairāk ir tikai pašas kredītreitingu aģentūras iepriekšējo kļūdu korekcija, proti, Latvijas kredītreitings bija nepamatoti zems.

Jau ziņots, ka «SEB bankas» ekonomists Dainis Gašpuitis, vērtējot «S&P» lēmumu paaugstināt Latvijas kredītreitingu, norādīja, ka valsts kredītreitings joprojām ir salīdzinoši zems un pastāv ievērojama atšķirība reitingu līmeņos starp Latvijai līdzīgām valstīm, piemēram, Igauniju.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka «S&P» lēmums liecina par to, ka Latvijas ekonomikas pozitīvās tendences ir novērtētas. Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzsvēra, ka Latvija kļūs aizvien interesantāka ārvalstu investoriem un starptautiskajiem uzņēmumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu