ANO ziņotājs aicina ASV atdot zemi Amerikas pirmiedzīvotājiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

ANO īpašais ziņotājs pamattautu tiesību jautājumos Džeimss Anaja aicinājis Amerikas Savienotās Valstis atdot Amerikas pirmiedzīvotājiem daļu no viņu senčiem piederējušajām zemēm un risināt jautājumu par viņu dabas resursu un svētvietu aizsardzību, lai remdētu «no tumšās un sarežģītās pagātnes» mantoto zaudējuma sajūtu.

Eksperts 12 dienu braucienā pa ASV ticies ar pašreizējiem cilšu virsaišiem galvaspilsētā, kā arī Arizonas, Aļaskas, Oklahomas, Oregonas, Dienviddakotas un Vašingtonas štatā.

«Zaudējuma, atsvešinātības un pāridarījuma sajūta manāma visās indiāņu zemēs,» teikts viņa izplatītajā paziņojumā. «Pilnīgi skaidrs, ka vēl aizvien nav darīts viss iespējamais, lai panāktu izlīgumu un pārvarētu joprojām klātesošo vēstures mantojumu.»

«Ir ārkārtīgi svarīgi nodrošināt pirmiedzīvotājiem tiesības uz viņu zemēm, lai tādējādi atbalstītu viņu sociālo un ekonomisko attīstību, pašnoteikšanās iespējas un kultūras integritāti,» norādījis ziņotājs.

Viņš pieminējis rajonus, kur indiāņu vidū jūtams īpašs sarūgtinājums par nespēju būt saimniekiem savu senču zemē, tai skaitā Melnos Kalnus Dienviddakotā un Sanfrancisko grēdu Arizonā.

Kā norāda Anaja, zemes un dabas resursu atņemšana Amerikas pirmiedzīvotājiem ir pietiekami labi dokumentēta. Šos smagos zaudējumus vēl vairāk saasina pašreizējā saimnieciskā darbība, kas noplicina atlikušās zemes un resursus, no kuriem atkarīga pirmiedzīvotāju izdzīvošana.

Viņš arī pētījis, kā Vašingtona pilda ANO deklarāciju par pirmiedzīvotāju tiesībām, ko prezidenta Baraka Obamas administrācija apstiprinājusi 2010.gada decembrī.

ANO ziņotājs atzīmējis, ka savas misijas laikā ticies ar Obamas administrācijas amatpersonām un cilšu virsaišiem gan ASV pilsētās, gan indiāņu rezervātos, taču tikties ar ASV Kongresa locekļiem viņam nav izdevies.

Eksperts arī uzsvēris, ka nepieciešami iedarbīgāki pasākumi, lai risinātu Amerikas indiāņu, Aļaskas un Havaju pirmiedzīvotāju sasāpējušās problēmas.

Turklāt tas darāms, konsultējoties ar viņiem kā ar līdzvērtīgiem partneriem, «izvirzot mērķi paplašināt viņu pašnoteikšanos un iespējas pieņemt lēmumus par savu dzīvi visos līmeņos».

ASV Tieslietu ministrija nesen paziņoja, ka valdība piekritusi izmaksāt vairāk nekā miljardu dolāru (531 miljonu latu) 40 Amerikas pirmiedzīvotāju ciltīm, lai panāktu mierizlīgumu valstij izvirzītajās apsūdzībās par indiāņu zemes un resursu izmantošanu.

Pirmiedzīvotāju īpatsvars ASV iedzīvotāju kopskaitā šobrīd nesasniedz pat 1%. Viņu ieņēmumu līmenis un situācija veselības aprūpes jomā būtiski atpaliek no valsts vidējiem rādītājiem.

Anaja šajā jautājumā sagatavos arī sīkāku ziņojumu ANO Cilvēktiesību padomei, kas varētu tikt publiskots septembrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu