Deputātu «mistiskā» nauda: pēkšņi sākuši tērēt skaidrās naudas uzkrājumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Pašreizējās Saeimas deputātiem gada laikā skaidrās naudas uzkrājumi sarukuši uz pusi, noskaidrojis Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».

Deputātu kopējā ienākumu un izdevumu bilance ir visai līdzīga mūsu valsts finansēm – proti, budžetā veidojas deficīts. Saskaņā ar deklarācijās sniegtajām ziņām, 11.Saeimas deputāti pagājušā gada laikā kopā nopelnījuši 2 199 106 latus (LVL), kamēr deputātu kopējie parādi ir daudz iespaidīgāki – 2 704 110 LVL un 1 227 936 eiro (EUR). Arī deputātu uzkrājumi bankas kontos nav mazi – kopā 2 187 524 LVL, saskaitījis raidījums.

Tiesa, kā no deklarācijās sniegtajām ziņām apkopojis raidījums, tautas kalpiem joprojām naudu patīk arī turēt zeķē vai burkā zem gultas. 33 Saeimas deputāti norādījuši, ka skaidrā naudā dažādās valūtās kopā uzkrājuši 219 000 LVL.

Šogad gan mainījusies likumdošana, kas paredz, ka skaidrās naudas uzkrājumi būs jāpierāda. 1.jūnijā naudas summu, kas pārsniedz 4000 latus, valsts amatpersonām būs jāieskaita bankas kontā.

Var jau būt, ka tikai sakritība, taču gada laikā deputātu mājās glabātās naudas apmērs sarucis teju uz pusi, noskaidrojis «De facto». Vēl 2010.gadā skaidrā naudā parlamentārieši glabāja 366 000 LVL.

Saeimas deputāti gan noliedz, ka skaidrās naudas uzkrājumi sarukuši likuma labojumu dēļ – nauda vienkārši iztērēta, savukārt ne viens vien naudu jau laikus esot ieskaitījis bankas kontā.

Tā Raivis Dzintars (VL!-TB/LNNK) apgalvoja, ka šogad viņa deklarācijā vairs nav atrodamas ziņas par iepriekš norādītājiem 4500 latu lielajiem skaidras naudas uzkrājumiem, jo nauda izlietota remontam. «Manā gadījumā žurnālisti, laipni lūgti, var pārbaudīt šo situāciju un šie remontdarbi ir veikti un manā deklarācijā ienākumi un izdevumi ir precīzi norādīti,» apgalvoja Dzintars.

Savukārt «Vienotības» Saeimas frakcijas vadītājam Dzintaram Zaķim vēl pirms gada deklarācijā bija ziņas par skaidrā naudā uzkrātiem 41 790 latiem, bet nu tās vietā ailē rēgojas apļa nulle.

Ievērojami skaidrās naudas uzkrājumi sarukuši arī «Saskaņas centru» pārstāvošajam Ivaram Zariņam (no 28 244 LVL līdz 13 000 LVL), arī zaļzemnieku deputātei Ivetai Grigulei no iepriekš norādītajiem skaidrās naudas uzkrājumiem atlikusi vien ceturtā daļa ( no 20 000 LVL līdz 5 000 LVL.

Taču visievērojamāk skaidrās naudas uzkrājumi sarukuši deputātam Igoram Zujevam. Vēl pērn viņš mājās glabāja 93 000 ASV dolāru, nu vairs tikai 5500 LVL.

Savukārt Jānim Reiram (V) latos un eiro iepriekš bija norādīti skaidras naudas uzkrājumi 24 000 latu apmērā (10 000 LVL, 20 000EUR), kas nu samazinājušies līdz 15 000 EUR.

Reirs, vaicāts, kāda ir motivācija tik daudz naudas turēt mājās, lakoniski atbildēja, ka tie ir «vienkārši operatīvie līdzekļi».

Tikmēr lielākie skaidrās naudas uzkrājumi šogad iesniegtajā deklarācijā norādīti Saeimas deputātam Edvardam Smiltēnam (V) – viņš mājās tur 29 000 LVL, skaidrās naudas uzkrājumi gada laikā pieauguši par 20 000 LVL.

Smiltēns atzina, ka «bankā paņemot kredītu, es paņēmu nedaudz vairāk nekā bija pārkreditēšanās summa un šī te nauda ir vajadzīga, lai sakārtotu mājokli.»

Tikmēr Jānis Dūklavs (ZZS) jau vairākus gadus pēc kārtas deklarācijā norādījis, ka mājās glabā 6000 LVL, 12 000 USD un 10 000 EUR.

Viņš gan atzīst, ka tik daudz skaidras naudas, ko pārskaitīt bankas kontā, viņam visticamākais tomēr šobrīd nav. «Man liekās, man tik daudz vairs nav, cik es esmu deklarējis. Jo tas jau tāds mainīgs lielums. Es nekādā ziņā nedomāju, ka tur kapeika kapeikā tas tā būtu, redzēsim, cik tur tanī brīdī, kad būs jānes, būs,» atzina deputāts.

Kā norāda raidījums, parlamentāriešu vidū īpaši izceļas SC deputāts Igors Meļņikovs. Ja var ticēt Valsts ieņēmumu dienesta datu bāzē atrodamajai deklarācijai, tad gada laikā Meļņikova uzkrājumi skaidrā naudā un bankas kontos pieauguši par 34 387 LVL, kamēr viņa ienākumi pērn bijuši vien 18 346 LVL. Lai gan deklarācijā šādas ziņas nav sniegtas, Meļņikovs tagad apgalvo, ka naudu viņam esot uzdāvinājusi sieva. Savukārt vaicāts, kāpēc šis dāvinājums nav atspoguļots deklarācijā, Meļņikovs apgalvoja, ka «diemžēl mēs vēlāk to iedevām viņiem, VID, pašlaik pie viņiem ir.»

Korupcijas pētnieki iepriekš ne reizi vien norādījuši, ka tieši amatpersonu norādītie skaidrās naudas uzkrājumi un arī izsniegtie aizdevumi ir augsne iespējamai, piemēram, korupcijas ceļā gūtas naudas legalizēšanai, jo līdz šim neviens tā arī nepārbaudīja, vai tūkstoši latu zeķē tiešām tiek glabāti. Tagad skaidrās naudas uzkrājumus pārbaudīs, kamēr deklarācijās norādītie milzu aizdevumi saglabājušies.

Tā Saeimā aizdošanas līderis ir zaļzemnieks Rihards Eigims, kurš aizdevis 734 847 LVL, viņam seko Imants Parādnieks (NA), kurš sešos aizdevuma līgumos kopā aizdevis 493 030 LVL, vairāk nekā 262 000 latu aizdevusi arī Saeimas jaunpienācēja – SC pārstāvošā Jeļena Lazareva.

Dāsns aizdevējs bijis arī Dūklavs, kurš deklarācijā norādījis astoņus aizdevumus kopā 255 000 LVL apmērā.

Kopā aizdevumus deklarējuši vien 24 Saeimas deputāti, taču viņu aizdotā summa iespaidīga -  2 555 534 LVL.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu