Apkopotie vēlēšanu rezultāti: Francijai ir jauns prezidents

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Francijas prezidenta vēlēšanās svētdien uzvarējis sociālistu kandidāts Fransuā Olands, iegūstot 51,67% balsu, liecina gandrīz pilnībā apkopotie vēlēšanu rezultāti.

Olands kļuvis par pirmo sociālistu prezidentu Francijā kopš Fransuā Miterāna laikiem.

Vēl nav saskaitītas tikai ārzemēs nobalsojušo Francijas vēlētāju balsis, bet līdz šim apkopotie rezultāti liecina, ka par līdzšinējo valsts vadītāju Nikolā Sarkozī nobalsojuši 48,33% vēlētāju.

Vēlētāju aktivitāte prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sasniegusi 81,03%, liecina jaunākie Iekšlietu ministrijas dati.

Svētdienas vakarā, uzrunājot plašo atbalstītāju pūli Parīzes slavenajā Bastīlijas laukumā, Olands paziņoja, ka viņa uzvara vēlēšanās ir daļa no kustības, kas veidojas pret fiskālajiem taupības pasākumiem Eiropā.

«Jūs esat daudz vairāk, nekā cilvēki, kas vēlas pārmaiņas. Jūs jau esat kustība, kas veidojas visā Eiropā un, iespējams, [visā] pasaulē,» gavilējošajam pūlim sacīja Olands.

Pirms ierašanās Parīzē, Olands savā dzimtajā pilsētā Tillē paziņoja, ka «Francija ir izvēlējusies pārmaiņas» un uzsvēra, ka ir apņēmības pilns panākt grozījumus Sarkozī noslēgtajā ES līgumā par fiskālo disciplīnu, iekļaujot tajā normas, kas priekšroku dotu ekonomikas izaugsmes stimulēšanai, nevis deficīta samazināšanai.

Olands paziņoja, ka viņa misija tagad ir «piešķirt Eiropas projektam izaugsmes, nodarbinātības, pārticības dimensiju» gan īstermiņā, gan tālākā nākotnē.

«Tas ir tas, ko teikšu mūsu Eiropas partneriem, cik drīz vien iespējams, un pirmkārt jau Vācijai (..). Mēs neesam vienkārši kaut kāda valsts uz planētas, kaut kāda tauta pasaulē, mēs esam Francija,» paziņoja jaunievēlētais prezidents.

Līdzšinējais Elizejas pils saimnieks Sarkozī ir atzinis savu sakāvi un paziņojis, ka atkāpsies no politikas vadošajām rindām.

«Francijas tauta ir izdarījusi savu izvēli (..). Fransuā Olands ir Francijas prezidents un viņš ir jāciena,» pēc vēlēšanu rezultātu noskaidrošanas saviem atbalstītājiem paziņoja Sarkozī.

«Šajā jaunajā laikmetā es palikšu viens no jums, bet mana vieta vairs nebūs tā pati,» viņš piebilda.

Sarkozī atklāti nepaziņoja par savu aiziešanu no politikas, bet viņa vadītās partijas līderi aģentūrai AFP apstiprināja, ka Sarkozī nevadīs labējo partiju «Tautas kustības savienība» (UMP) jūnijā gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu