Ļaundari izposta Salaspils koncentrācijas nometnes kapus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pagaidām nezināmi ļaundari izpostījuši Salaspils koncentrācijas nometnes garnizona kapus, kuros apglabāti Vācu okupācijas laikā ieslodzītie cilvēki, šodien vēsta laikraksts «Čas».

Minēta kapa vieta pamatīgi izpostīta, jo ir salauzts pie mirušajiem novietotais Pareizticīgās baznīcas krusts, sabojāta kapavietas plāksne un ap kapavietu no akmeņiem izveidotais nožogojums.

Pavisam nesen kapa vieta bija sakopta, jo uz to bija atnesti ziedi, vainagi, kā arī svecītes, bet arī tie vandāļiem esot traucējuši, jo visi ziedi bijuši izmētāti, vainagi un stikla svečturi saplēsti.

Salaspils koncentrācijas nometne jeb tās oficiālais nosaukums «Policijas cietums un darba audzināšanas nometne» tika celta 1941.gada oktobrī. Vietu nometnes celtniecībai sagatavoja toreizējās Sarkanās armijas karagūstekņi no nometnes, kā arī ebreji no Jumpravmuižas koncentrācijas nometnes.

Nometni cēla galvenokārt ebreji un, iespējams arī ebreji no Rīgas geto. Celtniecībā bija iesaistīti apmēram 1800 ebreju, no kuriem vismaz 1000 gāja bojā gan slikto dzīves apstākļu, grūtā darba un nepietiekamās pārtikas dēļ, gan arī apsardzes personāla brutalitātes un pret ebrejiem vērstās nacionālsociālistu politikas dēļ.

Pēc nometnes pabeigšanas 1942.gada septembrī, nometni sāka izmantot galvenokārt latviešu un citu Ostlandes neebreju iedzīvotāju izvietošanai. Tā kalpoja daļēji kā darba nometne, daļēji kā tranzītnometne cilvēkiem, kas gaidīja spriedumu, nopratināšanu vai ievietošanu Rīgas Centrālcietumā. Nometnes pastāvēšanas pēdējā gadā lielākā daļa ieslodzīto bija latviešu pretošanās kustības dalībnieki, tie kas izvairījās no iesaukšanas armijā, un no leģiona dezertējušie.

1944.gada rudenī nometne tika likvidēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu