«Latio»: Pircēju aktivitāte Rīgas dzīvokļu tirgū ir palielinājusies

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas dzīvokļu tirgū gada pirmajos mēnešos palielinājusies pircēju aktivitāte, kas atspoguļojas gan pirkuma darījumu skaita pieaugumā, gan cenu kāpumā dažādos galvaspilsētas dzīvokļu segmentos, liecina «Latio» jaunākais mājokļu tirgus pārskats, portālu «Apollo» informēja Roberts Kārkliņš, «Latio» tirgus pārskatu projektu vadītājs. 

Rīgas sērijveida dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena aprīlī salīdzinājumā ar martu augusi par trijiem eiro un bija 586 eiro. Atšķirībā no izteiktas stagnācijas pagājušajā gadā šogad neliels tipveida dzīvokļu vidējās cenas kāpums vērojams ceturto mēnesi pēc kārtas. 2012.gada četros mēnešos sērijveida dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena palielinājusies par 1,9%. 

Rīgas mikrorajonu jauno projektu dzīvokļu vidējā cena 2012.gada 1.ceturksnī bija 1160 eiro par kvadrātmetru. Salīdzinot ar iepriekšējā gada pēdējiem mēnešiem vidējā cena mikrorajonos nav mainījusies, bet gada griezumā tā ir diezgan ievērojami augusi – pret 2011.gada 1.ceturksni – par 7,2%, pret 2010.gada 1.ceturksni – par 22,6%. 

Galvaspilsētas centra jauno projektu dzīvokļu (tai skaitā arī pilnībā renovēto ēku) vidējā cena 2012.gada 1.ceturksnī bija 2025 eiro par kvadrātmetru – tas ir par 1,8% vairāk nekā pagājušā gada beigās un par 10,2% un 18,1% vairāk nekā attiecīgi 2011. un 2010.gada pirmajos trijos mēnešos. Straujākais cenu kāpums bijis Vecrīgā un tās tuvumā esošo jauno projektu (arī pilnībā renovēto ēku) dzīvokļiem. Šo mājokļu vidējā cena 2012.gada 1.ceturksnī bija 3529 eiro – par 3,3% vairāk nekā iepriekšējā gada pēdējā ceturksnī. 2011. un 2010.gada pirmo trīs mēnešu vidējā cena pārsniegta attiecīgi par 29% un 46%. 

«Mikrorajonu tipveida dzīvokļu videjās cenas palielināšanās pēdējos mēnešos galvenokārt saistīta ar to, ka pircēju prasībām atbilstošs dzīvokļu piedāvājums sarūk, bet pircēju aktivitāte, kas atspoguļojas arī darījumu skaita pieaugumā, pakāpeniski palielinās. Daudzi no piedāvājumā izliktajiem dzīvokļiem ir remontēti vien daļēji, piemēram, tajos nomainīti logi un tapetes, taču nav veikti citi uzlabojumi, ko sagaida pircējs, piemēram, nav remontēta vannas istaba, tualete. Arī jauno dzīvokļu cenu pieaugums skaidrojams gan ar pircēju – kā ārvalstu, tā arī vietējo – pieprasījumu, gan arī ar pagaidām salīdzinoši nelielo piedāvājumu,» skaidro «Latio» Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte. 

«Latio» apkopoto Zemesgrāmatas datu analīze rāda, ka Rīgā pirkuma darījumu skaits ar dzīvokļiem 2012.gada 1.ceturksnī attiecībā pret iepriekšējā gada atbilstošo laika posmu palielinājies par 43,3%, bet ar savrupmājām – par 34,9%. Dzīvokļu darījumu skaits Rīgā ir ievērojami lielāks par māju darījumu skaitu – šā gada 1.ceturksnī notikuši vairāk nekā 1700 dzīvokļu darījumu, kas veido 90% no visiem Rīgas mājokļu darījumiem. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu