LM gatava izvērtēt priekšlikumu par pensiju vecuma palielināšanu ilgākā laika posmā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Labklājības ministrija (LM) ir gatava izvērtēt izteikto priekšlikumu par pieciem gadiem pagarināt laika posmu, kurā pensijas vecumu paaugstināt no pašreizējiem 62 līdz plānotajiem 65 gadiem, aģentūrai BNS pastāstīja LM parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens («Vienotība»).

Apvienības «Saskaņas centrs» (SC) Saeimas frakcija solījusi atbalstu pensijas vecuma paaugstināšanai, ja tas notiks pakāpeniskāk un ilgāk. SC iesniedzis priekšlikumu, kas paredz pensijas vecumu paaugstināt par trīs mēnešiem no 2014.gada un reformu pabeigt piecus gadus vēlāk – 2025.gadā, nevis 2020.gadā, kā pašlaik plānots.

Ašeradens sacīja, ka šis priekšlikums tiks izvērtēts.

«Šī ir sadaļa, kuru mēs esam gatavi izskatīt,» apliecināja LM parlamentārais sekretārs. Ministrija gan vispirms sagaidīs visus priekšlikumus, kas uz otro lasījumu iesniegti pensiju likuma grozījumiem.

Vērtējams būtu arī SC frakcijas priekšlikums ļaut priekšlaicīgi pensionēties cilvēkiem, kuri audzina bērnus invalīdus. Tomēr, lai izvērtētu iespējamās izmaiņas likumā, priekšlikumi jāvērtē kompleksi.

«Mums ir jāredz visi priekšlikumi kopumā, lai tos novērtētu. Galvenais, vai iespējams panākt, ka sociālais budžets ir ar pozitīvu uzkrājumu,» piebilda deputāts.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija pensijas likuma grozījumus otrajā lasījumā plāno skatīt 15.maijā.

Jau vēstīts, ka Latvijā plānots pakāpeniski palielināt pensijas vecumu. Saeimas vairākums pirmajā lasījumā konceptuāli jau atbalstījis grozījumus pensiju likumā, kas paredz, ka pašreizējais pensionēšanās vecums – 62 gadi – tiks paaugstināts pakāpeniski, proti, 2014.gada un 2015.gada 1.janvārī paaugstinot to par trim mēnešiem, bet no 2016.gada ik gadu to paaugstinot par pusgadu, līdz 2020.gadā tiek sasniegts 65 gadu vecums.

Pensiju vecuma paaugstināšanu saskaņā ar Labklājības ministrijas izstrādāto grafiku atbalsta koalīcijas partijas, savukārt opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienība, kā arī SC iepriekš krasi iebildušas pret pensiju vecuma paaugstināšanu jau no 2014.gada un atbalstījušas scenāriju par pensiju vecuma paaugstināšanu no 2016.gada.

SC frakcijas deputāts, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas pārstāvis Andrejs Klementjevs aģentūrai BNS sacīja, ka viņa pārstāvētā Saeimas frakcija varētu piekrist koalīcijas atbalstītajiem un virzītajiem pensijas likuma grozījumiem par pensijas vecuma paaugstināšanu no 2014.gada, ja plānoto reformu pabeigs piecus gadus vēlāk – 2025.gadā.

Savukārt, ja tālākai apstiprināšanai virzīs likuma grozījumus tādā formā, kā tie Saeimā atbalstīti pirmajā lasījumā, frakcija neatkāpsies no idejas ierosināt referendumu pensijas vecuma paaugstināšanas jautājumā.

Scenāriju par vecuma paaugstināšanu no 2016.gada atbalsta arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), Latvijas Pensionāru federācija un vairākas atsevišķas arodbiedrības, kas uz otro un trešo lasījumu paudušas gatavību iesniegt savus priekšlikumus. Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācija atbalsta pensijas vecuma paaugstināšanu jau no 2014.gada.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu