Mazais ērglis tiešraidē perē jau divas olas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Mazā ērgļa ligzdā, kas atrodas Mētrienas apkaimē, jau ir izdētas divas olas. Arī šogad A/S Latvijas Valsts meži sadarbībā ar Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāti, vides apsaimniekošanas apvienību «Medņuriests», SIA «Uniparks» un Vācijas Savvaļas dzīvnieku aizsardzības fondu turpina īpaši aizsargājamās sugas — mazā ērgļa — barības izpēti, izmantojot interneta kameru.

Pie mazā ērgļa ligzdas Mētrienas apkaimē novietotā WEB kamera reģistrē norises ligzdā. Informācija tiek uzglabāta vides apsaimniekošanas apvienības «Medņuriests» WEB serverī. Pašreiz mazā ērgļa mātīte jau perē divas olas, tēviņš nes uz ligzdu barību un reizēm aizvieto mātīti ligzdā. Ērgļus visvienkāršāk atšķirt pēc apspalvojuma krāsas – mātīte ir tumšāka, savukārt tēviņš – gaišāks. Ja izšķilsies mazuļi, videonovērošanas rezultātā tiks iegūta vērtīga informācija par mazā ērgļa barību ligzdošanas periodā.

Pagājušā, 2011.gadā, kamera bija uzstādīta pie šīs pašas ligzdas Mētrienas apkārtnē un vērotājiem tiešraidē bija iespēja sekot līdzi dramatiskiem notikumiem. Ērgļu pāra abas izdētās olas izrādījās bojātas un mazuļi neizšķīlās. Lai varētu turpināt veiksmīgi sākto mazo ērgļu barības pētījumu, bojātās olas tika nomainītas uz citu gandrīz izperētu olu, un ērgļa tēviņš palīdzēja mazulim izšķilties. Taču mātīte ligzdā neatgriezās un mazuli nācās izņem no ligzdas, lai par to turpinātu rūpēties pētnieki. Vasaras beigās šis mazulis kopā ar vēl citiem aizceļoja uz Vāciju, lai palīdzētu tur atjaunot mazo ērgļu populāciju. Pēc neveiksmes ar olu perēšanu Mētrienas apkārtnes ligzdā, tiešraidē sāka raidīt notikumus no citas ligzdas, kur mazulis jau bija izšķīlies. Diemžēl neilgi pēc tam mazulis aizgāja bojā. Taču neskatoties uz neveiksmēm, tika iegūta nozīmīga salīdzināma informācija par mazā ērgļa barības objektiem pavasara periodā divās dažādās ligzdās.

Iegūtās informācijas analīzē ir iesaistīti Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes studenti, un paredzēts, ka par konkrēto tēmu tiks izstrādāts maģistra darbs «Mazā ērgļa uz ligzdu pienestās barības raksturojums ligzdošanas periodā».

Mazo ērgli var vērot Latvijas Universitātes portāla video sadaļā: «lu.lv/tiesraide/3», komentēšanas iespējas ir forumā «dabasdati.lv/forums», bet par aktualitātēm ligzdā var uzzināt Twitter vietnē mazā ērgļa profilā »@LUerglis».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu