Bērziņš: 8. un 9.maija atzīmēšana atsevišķi ir pārejas periods, kas mainīsies

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacisma sagrāves diena 8.maijā, kad tiek pieminēti Otrā pasaules kara upuri un 9.maija Uzvaras dienas atzīmēšana atsevišķi pagaidām ir kā pārejas periods, kas noteikti ar laiku mainīsies, intervijā Latvijas Radio atzina Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Pēc Bērziņa domām ir pagājis pietiekami daudz laika, lai šādā situācijā meklētu atšķirīgo, jo jebkurā karā ir uzvarētāji un zaudētāji, bet svarīgākais šajā situācijā ir domāt par lietām, kas spētu vienot visus.

«Protams, visiem ir zināms izskaidrojums, kāpēc ir atšķirīga minētās dienas atzīmēšana, tomēr pēc manām domām 8. un 9.maija atzīmēšana atsevišķi ir pārejas periods, kas mainīsies,» sacīja valsts pirmā persona.

Jau ziņots, ka šodien visā Latvijā tiek svinēta Nacisma sagrāves diena, kā arī tiek pieminēti Otrā pasaules kara upuri.

Eiropā un kopš 1995.gada oficiāli arī Latvijā 8.maijā tiek svinētas Otrā pasaules kara beigas. Vienlaikus Latvijā svētku pasākumi tiek organizēti arī 9.maijā jeb Uzvaras dienā, kas iekļauta Krievijas svētku dienu kalendārā.

Nedēļu pirms zīmīgajiem datumiem ar publisku aicinājumu visiem Latvijas kara veterāniem pieminēt nacisma un komunisma upurus 8.maijā Brāļu kapos klajā nācis Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš vēlas, lai Latvijā 8.maijs, kas Eiropā un ASV jau kopš 1945.gada tiek svinēta kā sabiedroto uzvara pār nacionālsociālistisko Vāciju, netiktu izmantots sabiedrības grupu konfrontēšanai, bet gan veicinātu izlīgumu starp dažādās pusēs karojošajiem.

Prezidents uzskata: 8.maijam jākalpo ne tikai piemiņai, bet arī daudz tālejošākam mērķim - sociālā sabiedrības izlīguma veicināšanai, jo pretējā gadījumā vairāk nekā pusgadsimtu ilgā laika posmā pēc cilvēces lielākās traģēdijas nebūs apgūta nopietnākā no Otrā pasaules kara mācībām. «Mēs nebūsim darījuši visu iespējamo, lai konfrontācijai, naidam un atriebībai, ko uz totalitāru lielvaru ideoloģijas pamatiem joprojām vēlas reanimēt atsevišķi radikālie grupējumi, mūsu sabiedrībā vairs nebūtu dzirdīgu ausu un kaismīgu piekritēju,» saka Bērziņš.

Tradicionālā valsts augstāko amatpersonu vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos notiks plkst.11. Tajā piedalīsies Valsts prezidents, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) u.c.

Šodien Rīgā no plkst.18 līdz 20 biedrība «Autonoma darbība» plāno doties gājienā no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli. Plānots, ka gājienā varētu piedalīties ap 100 cilvēku. «Apvienības pret nacismu» plkst.18 organizēs gājienu no Strēlnieku laukuma līdz Brīvības piemineklim. Savukārt biedrība «9.maijs» jau šodien pēcpusdienā Uzvaras parkā plāno sākt 9.maija svinības divu dienu garumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu