Brīdina par situācijas nopietnību Sīrijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā sabiedrība sacenšas ar laiku, lai novērstu kara izcelšanos Sīrijā, kur valdošais režīms var izmantot ANO pamiera novērotāju klātbūtni jauna uzbrukuma opozīcijai sagatavošanai, pirmdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

Dienu pirms Sīrijas krīzei veltītās ANO Drošības padome sēdes Bans atkārtoti nosodīja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēku brutalitāti, bet norādīja, ka spēkā pieņēmušies ir arī opozīcijas grupējumu uzbrukumi.

«Mēs sacenšamies ar laiku, lai novērstu pilna apjoma karu,» paziņoja Bans.

ANO aplēses liecina, ka 14 mēnešu ilgajos nemieros dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 9000 cilvēku, bet cilvēktiesību aizstāvju organizācijas min vēl lielāku upuru skaitu.

«Valdība turpina uzbrukt tautai. Ik dienu mēs redzama visšausmīgākās ainas - karavīrus, kas šauj pilsētu centros, mirstošus nevainīgus civiliedzīvotājus, pat bērnus. Drošības spēki arestē un spīdzina cilvēkus ar lielu brutalitāti,» paziņoja Bans.

Jau vēstīts, ka, neskatoties uz ANO novērotāju klātbūtni un pamieru, kas stājās spēkā 12.aprīlī, asinsizliešana Sīrijā turpinās.

Pašreiz Sīrijā atrodas aptuveni 60 ANO novērotāji un plānots, ka pilnā sastāvā 300 ekspertu lielā misija valstī ieradīsies līdz maija beigām, norādīja ģenerālsekretārs.

«Tā ir grūta misija grūtā laikā. Mēs apzināmies drošības riskus mūsu drosmīgajiem ANO novērotājiem. Mēs zinām, ka Sīrijas pilsoņiem var draudēt sods pat par runāšanu ar viņiem. Un mēs zinām, kāds raksturs ir [Damaskas] režīmam, kas viegli varētu izmantot misijas klātbūtni, lai sagatavotos tālākai vardarbībai,» paziņoja Bans.

Viņš uzsvēra, ka Asadam nekavējoties jāīsteno ANO īpašā sūtņa Kofi Annana ierosinātais sešu punktu miera plāns, tostarp jāizved karavīri un bruņojums no pilsētām.

«Mēs nevaram prognozēt, kā tas beigsies. Bet mēs zinām, ka nevar būt kompromisi par fundamentāliem taisnīguma un cilvēktiesību principiem,» paziņoja Bans.

Jau ziņots, ka pirmdien Sīrijā notika parlamenta vēlēšanas, kas, pēc ekspertu domām, tomēr nespēs mainīt situāciju šajā valstī. Arī Bans pirmdien asi kritizēja Asada lēmumu rīkot vēlēšanas laikā, kad valsti plosa vardarbība.

Ģenerālsekretārs arī norādīja, ka šīs vēlēšanas neaptver visas partijas, tādēļ nespēs novest pie demokrātijas.

Plānots, ka otrdien Annans ziņos Drošības padomei par panākumiem pamiera īstenošanā Sīrijā un politiskā dialoga uzsākšanu.

ASV un citas Rietumu valstis māc bažas, ka Asada valdība neievēros Annana miera plānu, un ASV pat brīdinājušas, ka varētu aicināt apturēt novērotāju misijas darbību pirms tās mandāta beigām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu