«Muzeju nakts» devīze šogad «Zilā krāsa – jūra»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vērienīgākā muzeju nozares pasākuma «Muzeju nakts» apmeklētājiem 19.maijā būs iespēja iepazīt, kādas neskaitāmas vēstures liecības un mākslas darbus par jūru glabā daudzi Latvijas muzeji. Pasākuma laikā būs atvērti arī teātri, koncertzāles, bibliotēkas, augstskolas un kultūrvēsturiskās ēkās, kas arī piedāvās savu «Muzeju nakts» programmu ar šī gada devīzi: zilā krāsa – jūra. 

«Jūra ir vērtība, ar ko lepojamies. Latvijai liktenis dāvājis jūras krastu 490 kilometru garumā. Jūra ir mūsu ādere, kas gadsimtiem ilgi tautu barojusi, smagā darbā rūdījusi un pašcieņā audzinājusi. Krišjāņa Valdemāra dibinātajās jūrskolās mācījās ne tikai pirmie jūras, bet arī savas zemes saimnieki. Jūra ir daudz devusi, bet daudz arī ņēmusi. Zinātājs jūras viļņos saklausīs kaut ko no Sudrabu Edžus Dullā Daukas zinību alkām, Viļa Lāča Vanadziņa uzticības un Rūdolfa Blaumaņa Grīntāla rāmā spēka, » par 2012.gada «Muzeja nakts» tematiku stāsta «Muzeju nakts» koordinatore Gundega Dreiblate.

Eiropas muzeju akcijā «Muzeju nakts» šogad plāno piedalīties aptuveni 120 Latvijas muzeju, kā arī citas kultūrvēsturiskas institūcijas. «Muzeju nakts» pilna pasākumu programma pieejama oficiālajā akcijas mājaslapā: «muzeju-nakts.lv». 

«Muzeju nakts» Latvijā šogad notiks jau astoto reizi. Pasākums tradicionāli norisinās no sestdienas vakara (plkst.19:00) līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

«Muzeju nakts» ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. «Muzeju nakts» iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. «Muzeju nakti» Latvijā organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju. 

Latvijā ir 27 valsts muzeji; 79 pašvaldību muzeji; kā arī vairāk nekā 110 autonomo un privāto muzeju, no kuriem 14 ir akreditēti jeb ieguvuši valsts atzīta muzeja statusu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu