Ķīna gatavojas konflikta eskalācijai Dienvidķīnas jūrā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ķīnas ārlietu viceministre Fu Jina pirmdien paziņojusi, ka Pekina ir gatava konflikta eskalācijai ar Filipīnām Dienvidķīnas jūrā, kur jau mēnesi valda saspringta situācija, Ķīnas novērošanas kuģiem stāvot iepretim Filipīnu kuģiem.

«Ķīnas puse (..) ir veikusi visus sagatavošanās darbus, lai atbildētu jebkādai situācijas eskalācijai no Filipīnu puses,» pirmdien Filipīnu diplomātam paziņoja Fu.

Jau ziņots, ka konflikts sākās 8.aprīlī, kad Ķīnas novērošanas kuģi noenkurojās Skarboro sēklī starp ķīniešu zvejas kuģiem un Filipīnu flagmaņkuģi «Gregorio Del Pilar», neļaujot arestēt zvejniekus.

Filipīnas apgalvoja, ka ķīniešu zvejas kuģi raidījuši brīdinājuma šāvienus filipīniešu zvejnieku virzienā, izrādījuši agresiju pret naftas ieguves kuģi un zvejojuši Filipīnu teritorijā.

Savukārt Ķīnas vēstniecība paziņoja, ka Skarboro sēlis ir Ķīnas teritorijas daļa un tam apkārtesošie ūdeņi - tradicionāls ķīniešu zvejas reģions.

Kopš konflikta sākuma abas puses nosūtījušas uz sēkli vēl citus kuģus, un tagad tur atrodas četri Ķīnas novērošanas kuģi un desmit zvejas kuģi, kuriem iepretim izvietojušies divi Filipīnu karsta apsardzes kuģi un zvejniecības pārvaldes kuģis.

Diplomātiskā spriedze Dienvidķīnas jūras teritoriju jautājumos Ķīnas un kaimiņvalstu starpā valda jau sen, bet pēdējā laikā situācija ir saasinājusies. Konkrētā situācija uzskatāma par asāko sadursmi pēdējos gados.

Pirmdien Fu bija uzaicinājusi uz tikšanos Filipīnu vēstniecības pārstāvi, lai apspriestu izveidojušos situāciju.

«Acīmredzams Filipīnu puse nav sapratusi, ka pieļauj kļūdas,» diplomātam norādīja Fu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu