Latvijas izlase pirms EČ kvalifikācijas aizvadīs astoņas pārbaudes spēles

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība pirms šovasar gaidāmā 2013. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra aizvadīs astoņas pārbaudes spēles, šodien preses konferencē atklāja nacionālo izlašu direktors Māris Jučmanis.

Pirmajās divās pārbaudes spēlēs Latvijas izlase 19. un 20. maijā Lietuvas pilsētā Panevēžā tiksies ar Baltkrieviju un Lietuvu. Pēc tam 27. maijā ar Lietuvas valstsvienību tiks spēlēts «Arēnā Rīga», bet no 29. maija līdz 2. jūnijam Latvijas izlase piedalīsies pārbaudes turnīrā Slovākijā. Pēdējās pārbaudes spēles pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas Latvijas izlase aizvadīs no 6. līdz 8. jūnijam, kad turnīrā Lietuvā spēkosies pret Lietuvu, Spāniju un Zviedriju.

Otrdien Latvijas valstsvienība aizvadīja pirmo oficiālo treniņu, kurā piedalījās 11 basketbolistes.

«Meitenes Eiropas čempionāta finālturnīros spēlējušas četras reizes pēc kārtas. Domājam, ka tradīcija varētu tikt turpināta, kaut mainījies sastāvs un treneri, tomēr nekas nav mūžīgs un mums ir pamats domāt, ka šī izlase turpinās labi iesāktos panākuma gadus,» preses konferencē teica Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins.

«LBS izvirzījusi uzdevumu iekļūt finālturnīrā, un uz to tiek virzīts viss mūsu kopējais darbs. Treneru kolektīvs izvērtējis, ka tas nav viegls, bet izpildāms,» piebilda Voins.

Latvijas sieviešu valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips atzina, ka viņam ir liels gods būt izlases trenerim. «Darīšu visu iespējamo un arī neiespējamo, lai turpinātu pēdējo gadu sekmīgās tradīcijas. Tomēr šobrīd ir daudz vairāk nezināmo nekā iepriekšējos čempionātos - ar esošajām spēlētājām jāmēģina izveidot labu komandu, lai īstenotu mērķi,» norāda Nerips.

«Jau šobrīd, salīdzinot ar iepriekšējo Eiropas čempionātu, sastāvs ir par 50% cits - šobrīd jāieliek pamati, lai uzticētos viens otram. No manis prasības un uzticēšanās būs 50 pret 50, un tā centīsimies sasniegt maksimālos mērķus,» izteicās Nerips.

«Kvalifikācijas turnīra grupa mums ir spēcīga, un notikušas daudzas pārmaiņas, tomēr nevaru iedomāties situāciju, ka Latvija nākamajā gadā nebūs Eiropas čempionātā,» teica Latvijas izlases spēlētāja Liene Jansone. «Meitenēs, kas pašlaik jau trenējas, var just lielu gribasspēku. Jā, nav pierasto spēlētāju un veterāņu. Vasara būs ar daudziem jauniem pārsteigumiem, bet ne sliktiem. Būs jāuzticas viena otrai ar to, kas ir, un jāstrādā ar to, kas ir, bet no nevienas netiks prasīts tas, ko viņa nevar paveikt. Ar nepacietību gaidām pirmās spēles.»

«Šī vasara man būs ļoti atbildīga, jo jūtos kā viena no veterānēm un centīšos jaunajām meitenēm palīdzēt gan laukumā, gan ārpus tā,» atzina Jansone. «Jaunajām iespēja būs daudzām, un mans uzdevums ir rādīt piemēru. Nevienā brīdī neapsvēru iespēju nespēlēt izlasē. Mani pat izbrīnīja, ka man šādu jautājumu uzdeva pēc tam, kad no valstsvienības aizgāja Gunta Baško-Melnbārde un Ieva Kubliņa. Par laimi, veselība un gribēšana man ir. Protams, nogurums pēc šādām vasarām ir, tāpēc atbalstu meitenes, kas aizgājušas, jo man vasara atkal aizies sporta zālē. Tas atņem daudz spēka un enerģijas, tomēr jūtu, ka pagaidām vēl to varu, - ja plīsīšu, tad plīsīšu.»

«Spānijai un Baltkrievijai apmēram ir tās pašas izlases, bet mums pilnīgi jauna, tāpēc nezinu, kā būs spēlēt ar viņām,» piebilda Jansone.

27. maijā pirms spēles ar Lietuvu notiks krūts veselības atbalsta gājiens. «Izbaudīsim gājienu, cik varēsim, un spēlēsim, cik labi iespējams. Varbūt tieši labi, ka jaunajām nav tā spriedze spēlēt savu skatītāju priekšā un tikai viens pārbaudes mačs Rīgā, lai izdarām to, kas jāizdara,» teica Jansone.

«Prieks par meitenēm, kuras izrādījušas lielu patriotismu, tomēr sieviešu izlasei vienmēr tāds bijis,» sacīja Jučmanis. «Esam saplānojuši astoņas pārbaudes spēles, lai varētu sekmīgāk sagatavoties kvalifikācijas turnīram. Arī meitenes piedalīsies krūts vēža atbalsta gājienā, par ko izrādījušas ļoti lielu interesi.»

Uz Latvijas izlases treniņnometni nav uzaicināta Zenta Meļņika, kuras pārstāvētā Taranto «Cras Basket» komanda otrdien triumfēja Itālijas čempionātā. Meļņika «Cras Basket» komandai pievienojās marta sākumā, bet šo sezonu viņa sāka Grieķijas komandas Atēnu «Asteras» sastāvā.

Meļņika iepriekš starptautiskā līmenī lielākos panākumus sasniegusi ar Latvijas U-18 izlasi, kad 2009. gadā izcīnīja septīto vietu Eiropas čempionātā. «Treneris redzēja, ka citas spēlētājas varētu iederēties labāk tajā pozīcijā, tāpēc nolēmām neaicināt Meļņiku,» teica Jučmanis.

Tikmēr Nerips atzina, ka viņam esot vizuāla informācija par Meļņiku un tagad pašai spēlētājai ir pirmais solis atgādināt par sevi, jo U-20 valstsvienībā viņa nospēlēja nepārliecinoši. «Acīmredzot spēlētāja atradusi lielāku motivāciju, tomēr mēs nevaram atļauties tik lielu eksperimentu kā gandrīz pilnībā atjaunot izlasi. Meļņikas iesaistīšana būs nākamais solis,» teica Nerips.

«Vēl Vācijā ir Ievas Kūlītes klubs, kas ir tuvu titulam, un arī viņai sekojam līdzi. Tāpat regulāri sekojam spēlētājām ASV, un tas ir logs, kas var papildināt valstsvienību, - tur ceru, ka viņas kā Baško-Melnbārde un Jansone pēc augstskolas jau nesīs pienesumu. Nepietiek ar vienu spēli, jo svarīgi, lai būtu ilga laika stabilitāte,» atzina Nerips.

«Šobrīd izvēlētas ir tās spēlētājas, no kurām veidošu divpadsmitnieku, kas darīs visu, lai īstenotu uzdevumu,» piebilda treneris.

Kā ziņots, no 12. jūnija līdz 11. jūlijam Latvijas komanda ar Itālijas, Grieķijas, Somijas un Luksemburgas izlasēm cīnīsies par divām ceļazīmēm uz 2013. gada Eiropas čempionāta finālturnīru, kas notiks Francijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu