Aicina uz lekciju «Cilvēka ēšanas paradumi senatnē un mūsdienas»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas Dabas muzejā 10. maijā plkst 18.00 notiks lekcija - pēdējā no cikla «Par cilvēkiem un ne tikai...» - «Cilvēka ēšanas paradumi senatnē un mūsdienas». Lekciju lasīs Latvijas Dabas muzeja vecākā antropoloģe Aili Marnica.

Daudz ir runāts par to, ko mēs ēdam mūsdienās, kas ir veselīgs un kas nav. Bet ko cilvēki ēduši senatnē? Lekcijā varēs uzzināt par atsevišķu produktu ķīmisko sastāvu, par cilvēkam nepieciešamiem ķīmiskiem elementiem, kā arī par to, kā laika gaitā mainījušies cilvēku ēšanas paradumi.
     
Pētījumu rezultātā seno apmetņu un apbedījumu vietās, mēs esam uzzinājuši, ko cilvēki medījuši un zvejojuši, kā arī kādus augus vākuši senatnē. Lai to uzzinātu, zinātnieki apmetņu vietās savākuši visus dzīvnieku kaulus, zivju paliekas un augu dažādas atliekas, izanalizējuši senos apbedījumos atrastus dzīvnieku zobus, kā arī uztaisījuši seno cilvēku kaulu ķīmiskās analīzes. Pēc tām ir noteikts kas dominēja cilvēku ēdienkartē – gaļa, zivis vai augi. Līdzīgi pētījumi veikti gan ārzemēs, gan Latvijā, gan ar mūsdienu cilvēkiem, gan izmantojot kaulu paraugus no seniem apbedījumiem.       

Kaut medībām un zvejniecībai bija liela nozīme, laika gaitā sāka izplatīties jauni saimniecības veidi – zemkopība un lopkopība.
 
Mūsdienās cilvēki piekopj dažādus dzīvesveidus un ēšanas paradumus. Tomēr dažreiz ir tā, ka cilvēks nedrīkst ēst atsevišķus produktus kādu iemeslu dēļ, kas var būt saistītas gan ar veselības traucējumiem, gan ar konkrēta cilvēka individuālām īpašībām.

  • Ieejas maksa – Ls 1,00.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu