Taps jauna elektrostacija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ir ielikts pamatakmens jaunajai Baltijā lielākā elektroenerģijas ražotāja Eesti Energia elektrostacijai Auverē (Idu Virumā rajons, Igaunija). Jaunā elektrostacija nodrošinās valsti ar jaunām elektroenerģijas ražošanas jaudām, kas ilgtermiņā ļaus turpināt pilnībā segt savu iekšējo enerģijas patēriņu ar vietējiem resursiem un nodrošināt elektroenerģijas eksporta potenciālu, portālu «Apollo» informēja Oskars Kupše. 

Auveres elektrostacija tiks pilnībā pabeigta līdz 2015. gada beigām un tās jauda sasniegs 300 MW, tādējādi papildinot kopējo Eesti Energia elektroenerģijas ražošanas jaudu. Pašlaik uzņēmuma saražotās elektroenerģijas apjoms sasniedz 10.4 TWh gadā, kas ievērojami pārsniedz Igaunijas patēriņu, kas 2011. gadā bija vien 7.8 TWh. Salīdzinājumam Latvijas un Lietuvas elektroenerģijas patēriņš aizvadītajā gadā bija attiecīgi 6.8 un 10.5 TWh. 

«Igaunija mērķtiecīgi virzās uz savu energoneatkarību un Auveres elektrostacijai būs nozīmīga loma šīs neatkarības nodrošināšanā. Mūsu mērķis ir pilnībā segt valsts iekšējo enerģijas patēriņu ar pašmāju resursiem un vienlaikus uzturēt pietiekamas ražošanas jaudas, lai pārdotu elektroenerģiju Baltijas reģionā,» svinīgās pamatakmens ielikšanas ceremonijas laikā skaidroja Sandors Līve, Eesti Energia valdes priekšsēdētājs. 

Jaunā Auveres elektrostacija darbosies ar pilnībā vietējas izcelsmes resursiem - degslānekļa un biomasas maisījumu. Tas nodrošinās no globālajām energoresursu cenu svārstībām un to importa neatkarīgus ražošanas procesus. Vietējo resursu izmantošana arī ļauj garantēt stabilas elektroenerģijas cenas ilgākā laika periodā. 

«Lai paaugstinātu Auveres spēkstacijas konkurētspēju laikā, kad tiek īstenota ļoti stingra vides aizsardzības politika, mēs esam radījuši iespēju ar biomasu aizstāt līdz pat 50 procentiem no stacijai nepieciešamā kurināmā. Tas ļaus spēkstacijas izmešu apjomam būt vienā līmenī ar modernām dabasgāzes spēkstacijām un samazinās cenu risku, ko rada CO2 kvotu cenu svārstības,» papildina Sandors Līve. 

Kopējās Auveres elektrostacijas būvniecības izmaksas sasniedz aptuveni 640 miljonu eiro un pašlaik Igaunijas valdība turpina sarunas ar Eiropas Komisiju par iespējām finansēt Auveres elektrostacijas būvniecību ar bezmaksas oglekļa emisiju kvotu piešķiršanu. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu