Vienojas par pedagogu protestu organizēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja līdz maija beigām nebūs rasts dialogs par darba algas paaugstināšanu, tad jau jūnija sākumā gaidāmi pedagogu protesti Rīgā, bet septembra sākumā - streiks.

Par to šodien vienojusies Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome, aģentūru LETA informēja LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs.

LIZDA plāno pieprasīt tikšanos ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), finanšu ministru Andri Vilku (V).

«Paralēli centīsimies tikt pie vārda Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) organizētajās reģionālajās diskusijās, kas sāksies nākamajā nedēļā. Rēzeknes pedagogi plāno boikotēt diskusiju 18.maijā Ludzā, jo Latgalē šajā datumā ir pēdējā zvana pasākums,» stāstīja Grigorjevs.

Nākamajā pirmdienā, 14.maijā, LIZDA plānojusi izšķirošo tikšanos ar Reformu partijas Saeimas frakciju un 24.maijā tikšanos ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, pēc kuras tiks paziņots padomes lēmums par protestiem.

Ja sarunas ar LIZDA vadību arī turpmāk virzīsies nesaprotami iracionālā gultnē, būs jāmeklē iespēja nodrošināt dialogu ar pedagogiem citā veidā, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, iepazīstoties ar LIZDA ieceri organizēt protestu jau jūnijā.

«Līdz šim esmu uzturējis regulāru dialogu ar LIZDA un, respektējot organizācijas viedokli, iesaistījis to reformu darba grupās. Jau pirmajās tikšanās reizēs esmu aicinājis LIZDA izstrādāt reālistisku un motivējošu pedagogu atalgojuma palielināšanas plāna piedāvājumu. Tā vietā esmu saņēmis tikai mehāniski pildāmas prasības,» norāda Ķīlis.

Viņš uzsver, ka, neskatoties uz to, IZM viņa personā vairākkārt ir paudusi gatavību palielināt skolotāju algu zemākās likmes jau sākot ar šī gada 1.septembri. Savukārt konkrētu motivācijas plānu IZM varēs piedāvāt ne ātrāk kā jūnijā, jo nepieciešami precīzi aprēķini, kā arī diskusija ar pedagogiem.

«Pēc tā visa šodien no medijiem uzzinu, ka LIZDA lēmusi par ultimātu un draud ar protesta akcijām. Uzskatu, ka šāda rīcība neliecina par vēlmi konstruktīvi sadarboties. Drīzāk tā liek domāt, ka LIZDA vadībai ir kādi līdz šim publiski neizpausti iemesli, kāpēc tā izvēlējusies visradikālāko risinājumu situācijā, kad ministrija paudusi tai īpašu pretimnākšanu,» uzskata Ķīlis.

Ministrs uzsver, ka pedagogu viedoklis pārmaiņu īstenošanā viņam bija un ir ļoti nozīmīgs. Viņš piebilst, ka arī pedagogu vidū viņš ir novērojis neapmierinātību ar LIZDA vadības lēmumiem.

Kā ziņots, lai arī pašlaik ministrs publiski apliecinājis gatavību ar šā gada 1.septembri paaugstināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes, ministrija pēc būtības nav atbildējusi uz pedagogu prasību par 10% palielināt arī valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām, kas šā gada pēdējiem četriem mēnešiem kopā ir aptuveni 7,02 miljoni latu.

Arodbiedrība atkārtoti uzsver, ka pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšana ietekmēs jebkuru tālāku aprēķinu pedagogu darba samaksas sistēmas pilnveidē. Turklāt LIZDA prasības neizslēdz iespēju pakāpeniskai pārejai uz darba samaksu pēc pedagogu darba kvalitātes pakāpēm.

Jau ziņots, ka arodbiedrība pieprasa valdībai no šī gada 1.septembra par 10% palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes, atbilstoši par 10% palielinot arī valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām. Savukārt ar 2013.gada 1.janvāri arodbiedrības aicina palielināt finansējumu pedagogu, tostarp akadēmiskā personāla un zinātnisko institūciju darbinieku, darba samaksai vēl par 10%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu