Pārdodot dzīvokli, pircējs būs jāinformē par dzīvokļa komunālajiem parādiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai motivētu apsaimniekotājus piedzīt komunālos parādus un dzīvokļu īpašniekus maksāt ikmēneša rēķinus, Saeimas Mājokļa jautājumu apakškomisijas deputāti trešdien, 9.maijā, vienbalsīgi atbalstīja nodot izskatīšanai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā grozījumus četros ar dzīvokļu jautājumiem saistītajos likumos, portālu «Apollo» informēja Saeimas Preses dienests.

«Izstrādātie priekšlikumi ir vērsti uz to, lai maksimāli vienkāršotu īpašumu atsavināšanas procedūru. Atsavināšanā ir divas puses – pircējs un pārdevējs – un viņiem savstarpēji būtu jāvienojas, kurš segs izdevumus. Izmaiņas atvieglos māju apsaimniekošanu, parādu atgūšanas un apmaksas procedūru,» norādīja Mājokļa jautājumu apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksandrs Sakovskis.  

Izmaiņas paredz, ka dzīvokļa īpašniekam pirms kādām darbībām ar nekustamo īpašumu ir jāziņo pircējam par konkrētā īpašuma saistībām. 

«Jaunajā kārtībā plānots saglabāt īpašnieku iespējas brīvi rīkoties ar īpašumu, bet, ja, piemēram, dzīvoklim ir parādi, pusēm līgumā būs jāvienojas par parādu nomaksu,» uzsvēra apakškomisijas sekretārs Viktors Valainis. 

Ar grozījumiem likumos paredzēts motivēt māju pārvaldniekus cīnīties ar parādiem. Noteikta skaidrāka kārtība, kad parādnieks ir jābrīdina vai jāsūdz tiesā. Tāpat tiks vienkāršota procedūra, lai iedzīvotāji aktīvāk iesaistītos māju pārvaldīšanas procesā. 

Plānots noteikt, ka Maksātnespējas procesa laikā parādi par dzīvokli jāturpina maksāt. Praksē konstatēts, ka iedzīvotāji šādos gadījumos parādu nomaksu pārtrauc. 

Saeimas Mājokļu jautājumu apakškomisija izskatīšanai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā virzīs grozījumus Civilprocesa likumā, Dzīvokļa īpašuma likumā, Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā un Maksātnespējas likumā. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu