Ar kuru galu domā(ja) zviedri?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: M.Lācis/Apollo

Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā joprojām nerimst runas par pasaules čempionātu hokejā, taču, diemžēl, negatīvā nozīmē. Par biļešu cenām un sasaukto ārkārtas preses konferenci jau rakstījām, taču no visām kļūdām mājinieki labojuši tikai vienu. Pēc biļešu cenu nolaišanas trešdien vakarā mačā pret Vāciju «Globen» arēna savāca pilnas trībīnes un hallē tika paziņots, ka ir soldauts. Interesanti, ka ietilpība arēnā ir virs 13 000, bet uz maču bija 11 500 skatītāju. Taču ar to viss nebeidzas. Čempionāta mājvietā joprojām ir nepilnības un diez vai turnīra laikā zviedri spēs uzspodrināt savu sabojāto slavu.

Pirmais, kas jāmin, ir pilsētas centrs. Iebraucot pilsētā, nav nevienas norādes, ka šeit notiktu čempionāts. Ielās nav plakātu, reklāmas nav ne uz autobusiem, ne vilcieniem, un pat metro stacijās, lai gan tieši metro ir vislabākais un ērtākais transports, lai sasniegtu arēnu. Pēc Zviedrijas uzvaras pār Vāciju vienā no vadošo laikrakstu «Expressen» mājas lapā galvenā ziņa bija par ASV prezidentu Baraku Obamu, bet hokejs bija meklējams kaut kur tālāk. Vēl lielāks pārsteigums ir citas avīzes «Aftonbladet» mājas lapa. Galvenā ziņa trešdienas vakarā bija par aviokompāniju «SAS», tad sekoja Obama, bet trešā ziņa bija par... futbolu. Un nav nekāds brīnums. Svētdien blakus hokeja arēnai notika Zviedrijas pēc ranga otrās (!) līgas spēle, kurā piedalījās mājinieku klubs «Hammarby», kurš turnīra tabulā ieņem pirmo vietu. Uz spēli ieradās 11 113 skatītāju, apmēram tikpat, cik uz Zviedrijas - Vācijas izlašu hokeja spēli.

Zviedri ir kaut kur ļoti pārrēķinājušies un daži šo čempionātu Stokholmā jau nosaukuši par izgāšanos. Pirms čempionāta esot veikta analīze un rīkotāji acīmredzot paredzēja, ka čempionāts nesīs peļņu un «Globen» arēnā tiks «norauts jumts». Vietējie zviedru žurnālisti par veikto analīzi tikai pasmīn un saka, ka viņu rīcībā nav nekāda informācija, uz kāda pamata pirms čempionāta tika uzskrūvētas biļešu cenas. Iespējams, esot kaut kādi mistiski mārketinga aprēķini, kas skaidri un gaiši norādīja, ka cilvēki uz hokeju nāks, bet rīkotāji ar šādu soli ir «iegriezuši» ne tikai pašiem zviedru līdzjutējiem, bet arī viesiem.

Pirms čempionāta vairāku valstu fani biļetes pirkuši internetā, bet vēlāk uz vietas pārliecinājās, ka cena ir krietni zemāka. Grūtībās nokļuvuši arī biļešu spekulanti, kuri pirms turnīra cerēja «uzvārīties», bet patlaban mēģina tikt vaļā no biļetēm. Ja uz Zviedrijas spēlēm līdzjutējus izdodas savākt, tad uz citu izlašu mačiem arēnā vērojams panīkums un šādā atmosfērā hokejistiem nepatīk spēlēt. Norvēģijas - Itālijas spēli noskatījās nedaudz virs 1000 skatītājiem, bet Latvijas - Itālijas mačā oficiālais skaitlis minēts 2785, lai gan vairāki klātesošie teica, ka hallē bijuši tikai latvieši un kopā ne vairāk kā tūkstotis.

Liela sāpe ir arī cena, kas tiek prasīta par hokeja oficiālo suvenīru vai arī norēķināšanos veikalā. Te gan zviedrus var saprast - viņiem cits ekonomiskais plaukts un citas iespējas, bet tik un tā par desmit minūšu braucienu ar taksi prasīt no latvieša 25 latus ir maigi sakot sitiens zem jostas vietas.

Zviedriem ir tieši gads laika, lai līdz nākamā gada pavasarim izlabotu savas kļūdas, pretējā gadījumā 2013. gada pasaules čempionāts Stokholmā un Helsinkos var uz ilgu laiku palikt kā pēdējais Skandināvijā. Un diez vai zviedrus glābs, ja «Tre Kronor» izcīnīs zelta medaļas. Pārāk sāpīgs ir šis trieciens, un, galvenais, ka to atzīst arī paši saimnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu