Brīvdabas muzejā notiks Vidzemes sētas 80 gadu jubilejas svinības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svētdien, 13.maijā, notiks Vidzemes sētas 80 gadu jubilejas svinības, kas vienlaikus ir arī pirmās brīvdabas ekspozīcijas Baltijā 80 gadu jubileja. Šajā dienā Brīvdabas muzeja draugi un atbalstītāji pulcēsies Juglas ezera krastā, kur ar ministriem, prominencēm un citiem lūgtajiem viesiem plkst.12 atklās Vidzemes sētas 80.dzimšanas dienu.

Lai saglabātu un nākamajām paaudzēm parādītu vēsturisko mantojumu kopumā, Ziemeļeiropas valstīs 19.gadsimta beigās radās ideja veidot brīvdabas muzejus. Pirmais brīvdabas muzejs pasaulē ir 1891.gadā dibinātais «Skansen» Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā.

Latvijā 1924.gada 2.februārī pēc arhitekta Paula Kundziņa ierosinājuma Pieminekļu valde pieņēma lēmumu par Brīvības muzeja dibināšanu. Pēc vairāku gadu rūpīga pētnieciskā un organizatoriskā darba 1932.gada 13.maijā Rīgā apmeklētājiem tika atvērta pirmā brīvdabas ekspozīcija Baltijā - Vidzemes sēta. Lietuvā un Igaunijā brīvdabas muzeji parādījās vēlāk nekā Latvijā, vēstīja Sedleniece.

Vidzemes sētas un Baltijas pirmās brīvdabas ekspozīcijas jubileju iecerēts veidot 30.gadu stilā, aicinot piedalīties tādas pašas nozīmīgas personas, kas piedalījās Vidzemes sētas atklāšanā pirms 80 gadiem. Svētku dalībniekus priecēs arī Latvijas Universitātes koris «Juventus».

Svētdien muzeja izstāžu zālē plkst.13 tiks atklāta arī jubilejas izstāde «Lai top Brīvdabas muzejs!», kas iepazīstinās apmeklētājus ar Brīvdabas muzeja tapšanas pirmajiem gadiem, kā arī godinās muzeja idejas autorus un praktiskā darba darītājus, vienlaikus palīdzot apmeklētājiem izprast Brīvdabas muzeja iekārtošanas principus.
 
Jubilejas izstādē būs aplūkojami Brīvdabas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Akadēmiskās bibliotēkas, kā arī Valsts vēstures arhīva materiāli.

Izstāde «Lai top Brīvdabas muzejs!» muzeja izstāžu zālē būs apskatāma līdz 13.jūnijam.

Kā informēja muzeja Izglītības un informācijas nodaļas vadītājs Igors Ziemelis, vasaras sezonā Brīvdabas muzejā notiks daudzi interesanti pasākumi, kuru vidū būs jau tradicionāli sarīkojumi, gan arī kāds jaunums.

Nākamais vērienīgais pasākums, kas Brīvdabas muzejā gaidāms pēc Vidzemes sētas 80 gadu jubilejas svinībām, būs Muzeju nakts. Brīvdabas muzejs, kura kopējā platība ir 87 hektāri, būs radis iespēju šajā vakarā nelielā teritorijā piedāvāt programmu «Vai saiva ir dulla vai verga?». Kurzemes zvejniekciemā notiks zvejas rīku un piederumu ekspozīcija, notiks arī dažādu darbu demonstrēšana un rotājumu gatavošana. Kopā ar Baibu Magonu pasākuma dalībnieki varēs apgūt senās rotaļas un spēles, varēs baudīt folkloras kopu «Delve un Cielava» uzstāšanos, bet zinātkārākie dalībnieki varēs klausīties etnogrāfa Mārtiņa Kuplā stāstījumā par tādiem seniem ūdens transporta līdzekļiem Latvijā kā vienkoču laivas.

Savukārt 2.jūnijā un 3.jūnijā Brīvdabas muzejā norisināsies 42.latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus, kurā ieejas cena šogad ir pazemināta, līdz ar to pieaugušajiem viena biļete maksās trīs latus.

Patlaban tiek veikts nopietns izvērtēšanas darbs, lai gadatirgū piedalītos labākie meistari. Tāpat šajā gadā pasākuma apmeklētājus priecēs amatnieki no Ziemeļitālijas. No Itālijas uz Brīvdabas muzeja gadatirgu ieradīsies 55 amatnieki, kuri priecēs ar uzvedumu «Amatnieki ielās», informēja Ziemelis.

Savukārt pirms Līgo svētkiem Brīvdabas muzejā divu dienu garumā tiks rīkoti Jāņu ielīgošanas pasākumi, bet augusts muzejā sāksies ar sarīkojumu «Maizes godi», kam sekos Mūsdienu amatniecības festivāls, kas muzejā notiks tikai otro gadu pēc kārtas. Augustā muzejā notiks Kalēju diena, kad gaidāms Latvijas un kaimiņvalstu kalēju saiets, bet septembrī notiks Seno amatu diena un Rudens saulstāvji.

Rudens bagātību, radošās darbnīcas, dziesmas un rotaļas muzejā varēs baudīt oktobra beigās, kad notiks «Tupeņu godi, ķirbja podi».

Brīvdabas muzejs cenšas būt interesants ikvienam apmeklētājam, tādēļ tiek domāti piedāvājumi gan skolēniem, gan arī ārvalstu tūristiem, kā arī pašmāju muzeja apmeklētājiem. Turpmāk svētdienās plkst.13 bez papildus samaksas muzejā tiks rīkotas ekskursijas vadošo muzeju speciālistu vadībā, kā arī sestdienās un svētdienās Kurzemes sētā visas dienas garumā ar Aldoni Baldiņu un viņa palīgiem ikviens varēs iesaistīties seno spēļu apgūšanā un spēlēšanā.

Turklāt no jūnija svētdienās, iepriekš piesakoties, muzeja teritoriju varēs iepazīt, vizinoties ar zirgu, bet jau tagad sestdienās muzeja «Priedes krogā» ap plkst.13 var sekot līdzi maizes cepšanai. Rūpējoties par ārvalstu tūristiem, muzejs sestdienās no pilsētas centra viesnīcām ar «Riga Sightseeing Service» autobusiem rīkos braucienus uz muzeju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu