Koalīcija vienojas par PVN un darbaspēka nodokļa samazināšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs pālens/LETA

Koalīcija šodien vienojusies, ka no šā gada 1.jūlija pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme tiks samazināta par vienu procentpunktu - no pašreizējiem 22% uz 21%, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nākamo trīs gadu laikā tiks samazināta par pieciem procentpunktiem - no pašreizējiem 25% līdz 20%.

Par to šodien žurnālistus pēc koalīcijas sanāksmes informēja premjers Valdis Dombrovskis (V). Dombrovskis norādīja, ka valdībā tiks diskutēts arī neapliekamā minimuma paaugstināšanu un atvieglojumu palielināšanu par apgādībā esošām personām.

Premjers neizslēdza iespēju, ka likumprojektus par nodokļu likmju izmaiņām Finanšu ministrija varētu iesniegt jau nākamās otrdienas valdības sēdē, bet par neapliekamo minimumu un apgādājamajiem tiks diskutēts 2013.gada valsts budžeta kontekstā, jo tas tiek noteikts ar Ministru kabineta noteikumiem un ir viegli izdarāms, savukārt par nodokļu likmēm galīgais lēmums ir jāpieņem Saeimai.

Kā ziņots, Finanšu ministrija rosina jau no šā gada 1.jūlija samazināt PVN, bet IIN - no nākamā gada 1.janvāra. PVN likme gada vidū varētu tikt samazināta no 22% līdz 21%, taču tikai ar nosacījumu, ka ar uzņēmējiem tiek panākta vienošanās par to, ka PVN samazināšana tiks atspoguļota arī cenās.

IIN 2013.gada 1.janvārī iecerēts samazināt no 25% līdz 24%, bet nākamajos gados samazinājums tikšot turpināts un tas varētu būt pat straujāks - divi procentpunkti, tādējādi trīs gadu laikā IIN samazinot līdz 20%. Tāpat no nākamā gada neapliekamo minimumu plānots palielināt no 45 līdz 60 latiem. Iecerēts arī palielināt atbalstu par apgādājamajiem.

PVN likmes samazināšana no 22% līdz 21% no šā gada 1.jūlija šogad no budžeta prasīs 16,5 miljonus latu, bet nākamgad - 40,5 miljonus latu. Darbaspēka nodokļu ietekme būs atkarīga no tā, kāds scenārijs tiks izvēlēts turpmākajās diskusijās - jautājums par IIN, neapliekamo minimumu un atvieglojumiem par apgādājamajiem vēl būs jādiskutē. Būs nepieciešamas arī politiskās debates, jo par dažādiem jautājumiem ir dažādi redzējumi. FM dots uzdevums detalizētāk izvērtēt darbaspēka nodokļu samazināšanas scenārijus un virzīt jautājumu izskatīšanai valdībā.

Darbaspēka nodokļu samazināšanas plāns tikšot nostiprināts arī likumā, kas jāpieņem Saeimai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu