Amerikāņu aktrise TV raidījumā atradusi radiniekus Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu aktrise Rašida Džounsa, piedaloties televīzijas raidījumā par ģenealoģijas izpēti, atradusi radiniekus starp Latvijas ebrejiem, vēsta žurnāls «The Star».

Filmas «The Social Network» («Sociālais tīkls») zvaigzne, leģendārā afroamerikāņu producenta Kvinsija Džounsa un Ņujorkā dzimušās ebreju aktrises Pegijas Liptones meita piedalījās televīzijas šova «Who Do You Think You Are?» («Kā tu domā, kas tu esi?») izpētē, meklējot savus senčus, galu galā dodoties sirdi plosošā ceļojumā uz Latviju.

Džounsa uzzināja, ka viņas vecmāmiņa Rita Rozenberga ar savu māsu Pērlu pusaudžu vecumā 1926.gadā emigrēja no Īrijas galvaspilsētas Dublinas uz Ņujorku.

Meklējot datus par senākiem laikiem, Džounsa noskaidrojusi savus priekštečus iepriekšējās sešās paaudzēs līdz Latvijas galvaspilsētai Rīgai, kur dzimis viņas vecvecvectēvs Benjamins Bensons.

Atklājies, ka Bensona tēvs jaunībā pametis Latviju, izvairoties no toreizējās cariskās Krievijas, kuras teritorijā ietilpa Latvija, 25 gadu militārā dienesta, taču viņa radinieki un nākamās paaudzes palika Latvijā un visi tika nogalināti kara laikā 1941.gadā.

Džounsa gauži raudāja, kad Latvijas ebreju vēsturnieks Iļja Leņskis viņai atklāja, ka holokausta laikā lielākā daļa ebreju kopienas tika iznīcināta.

«Kaut arī es mazliet zinu par Otrā pasaules kara vēsturi, kad Iļja man sacīja, ka viņi visi tika nogalināti, es biju tik šokēta. Zināmā mērā man vienkārši paveicies, ka es esmu šeit. Man vienkārši paveicies,» raidījumā sacīja Džounsa.

Vēlāk aktrise uzgāja dokumentus, kas apliecināja Bensonam veiksmīgi izdevies nokļūt līdz Anglijai.
«Tas ir smagi, bet es to vēlējos uzzināt. Es tiešām gribēju zināt, kas notika ar mūsu ģimeni,» sacīja Džounsa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu