Konstatētas problēmas 15 trauksmes sirēnu darbībā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Plūme/LETA

Šorīt trīs minūšu ilgā 158 trauksmes sirēnu tehniskās gatavības pārbaudē datorsistēma vēstījusi par 15 sirēnu iespējamiem darbības traucējumiem, bet pārējās 143 sirēnas nostrādājušas bez problēmām, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere.

No 15 problemātiskajām sirēnām ar astoņām datorprogrammai neizdevās nodibināt sakarus, kas nozīmē, ka, iespējams, šīs sirēnas nostrādāja, bet nebija atgriezeniskās saites, kas to apstiprinātu.

Pārējām septiņām pilnvērtīgi nenostrādājušajām sirēnām uzreiz tika identificēta problēma, proti, vienai sirēnai bija traucējumi barošanas maiņstrāvā, tāpēc tā pārslēdzās uz akumulatoru, trīs sirēnas skanēja, bet nerotēja, bet vēl trijām nenostrādāja skaņas signāls.

«Šī gan ir provizoriska informācija. Vēl viss tiks pārbaudīts, kad saņemsim informāciju no vietām,» aģentūrai LETA uzsvēra Vetere.

Īsi pēc plkst.10 vienotā ārkārtējo notikumu tālruņa numura 112 operatori visā Latvijā saņēma 95 iedzīvotāju zvanus, kas bija saistīti ar trauksmes sirēnu pārbaudi. 64 zvani tika saņemti no Rīgas un tās apkārtnes, desmit - no Vidzemes reģiona, bet no Kurzemes, Zemgales un Latgales - pa septiņiem.

Zvanot uz tālruni 112, cilvēki gan prasīja, kāpēc skan trauksmes sirēnas, gan arī informēja, ka viņi zina par trauksmes sirēnu pārbaudi, bet nedzird tās.

Kā novēroja aģentūra LETA, Rīgas Centrālās stacijas apkārtnē trauksmes sirēnas šorīt bija labi dzirdamas, bet cilvēki uz ielas pārsvarā tām nepievērsa uzmanību.

Kā ziņots, VUGD šodien plkst.10 visā Latvijā pārbaudes nolūkos uz trim minūtēm ieslēdza trauksmes sirēnas.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem trauksmes sirēnu gatavības pārbaude tiek veikta vismaz divas reizes gadā. Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata satraukties un nekāda turpmāka rīcība nav nepieciešama.

Savukārt citkārt, izdzirdot trauksmes sirēnas signālu, ir jāieslēdz radio vai televizors, kur tiks pārraidīta informācija par iespējamo apdraudējumu un sniegtas rekomendācijas par vēlamajiem aizsardzības pasākumiem, rīcību katastrofas vai avārijas gadījumā.

Trauksmes sirēnas paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai par ārkārtējām situācijām, notikušām dabas vai tehnogēnām katastrofām vai to draudiem.

Sirēnas izvietotas ar aprēķinu, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams aptuveni 1,5 kilometru rādiusā, tomēr šī dzirdamība ir atkarīga arī no vēja stipruma, gaisa mitruma un citiem apstākļiem.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, iepriekš pēdējo reizi trauksmes sirēnas visā Latvijas teritorijā vienlaicīgi tika iedarbinātas pērn 5.novembrī. Todien no 162 iedarbinātajām sirēnām septiņām tika konstatētas tehniskas nepilnības, bet 155 strādāja bez jebkādām problēmām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu