Salabots Vīķes-Freibergas limuzīns; jaunu automašīnu varētu iegādāties nākamgad

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas limuzīns «Mercedes Benz S500» patlaban ir salabots, un bijusi valsts pirmā amatpersona patlaban arī ar šo automašīnu pārvietojas, aģentūrai LETA sacīja Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne.

Eksprezidentes sekretāre Daina Lasmane aģentūrai LETA sacīja, ka Vīķe-Freiberga brauks ar salaboto automašīnu, kamēr vien tā būs lietošanas kārtībā.

Ja ar šo spēkratu atkal notiks kāda ķibele, tad Vīķei - Freibergai tiks nodots «Chrysler» minivens, ar kuru pirms jaunās automašīnas iegādes pārvietojās eksprezidents Valdis Zatlers.

Ankipāne sacīja, ka AM plānojusi lūgt valdību no nākamā gada budžeta piešķirt aptuveni 80 000 latu jaunas automašīnas iegādei Vīķes-Freibergas vajadzībām. Kad nauda tiks piešķirta, tad arī tiks rīkots konkurss par tās iegādi. Ankipāne norādīja, ka minētajā naudas summā ietilpst ne tikai spēkrata pašizmaksas cena, bet arī visi drošības risinājumi.

Kā iepriekš vēstīja laikraksts «Neatkarīgā», eksprezidentes limuzīnam nevarot noteikt vainu. Viena no problēmām, kāpēc automašīna tik bieži iziet no ierindas, ir tās lielais nobraukums un kāda tehniska vaina, ko nespēj atklāt ne serviss, ne ražotāji, laikrakstam skaidrots SIA «Topers», kur notiek automašīnas apkope.

AM rīkotajā konkursā par eksprezidentes limuzīna remontētāju uzvarēja tieši «Topers». «Mašīna mūsu pārziņā nonāca pirms trim mēnešiem. Pa šo laiku tā divreiz bijusi remontā, un var teikt, ka tas ir auto ar problēmām. Viena no tām: tā ir stipri nolietota. Patlaban «Mersedesa» nobraukums jau ir 200 000 kilometru,» stāstījis «Topers» direktors Edgars Ruģelis.

Lai arī amortizācijas laiks šim limuzīnam, kurš 2006.gadā tika pirkts par 67 000 latu, noteikts desmit gadi, lielais nobraukums paātrinājis tā nolietošanos. Tā kā šī ir ekstraklases mašīna, jebkuras detaļas nomainīšana prasa prāvus izdevumus. Vēl viens no klupšanas akmeņiem ir tas, ka ne remontētāji, ne oficiālais dīleris «Domenikss», ne ražotāji nevarot atrast iemeslu, kāpēc auto pēkšņi apstājas un nav iedarbināms. Iespējams, ka tā esot degvielas sistēmas vaina.

Ražotāji pat ieteikuši nomainīt visu šo sistēmu, kas gan esot ļoti dārgs prieks. «Diez vai ir vērts tērēt tik lielu naudu, kas varētu pārsniegt automašīnas atlikušo vērtību,» spriedis Ruģelis. Viņš personīgi ļoti padomātu, vai šo mašīnu mēģināt lāpīt.

Ankipāne aģentūrai LETA jau iepriekš apstiprināja, ka ministrijā ir saņemta argumentēta Vīķes-Freibergas vēstule, kurā eksprezidente norādījusi, ka viņas pašreizējais auto ir sliktā tehniskā stāvoklī.

Vīķe-Freiberga vēstulē aizsardzības ministram Artim Pabrikam ir lūgusi izvērtēt valsts piešķirtās automašīnas nepieņemamo tehnisko stāvokli, jo auto vairāk nekā divas trešdaļas no laika atrodas labošanas servisā, aģentūrai LETA pavēstīja eksprezidentes sekretāre Daina Lasmane.

Vīķe-Freiberga vēstulē norādījusi, ka, no vienas puses, tas ir augstas klases auto, taču, no otras puses, Aizsardzības ministrijai (AM) nākas tērēt līdzekļus detaļu nomaiņai un cilvēku darbam. Arī pēc apkopes veikšanas mašīnai jau pēc dažu kilometru ceļa atsākas ierastās problēmas. Pusotra gada laikā tā ir trīs reizes apstājusies uz ceļa dažādos laika apstākļos gan Rīgā, gan ārpus galvaspilsētas, tāpēc eksprezidente aicina AM izvērtēt pašreizējo situāciju.

Bijusī valsts augstākā amatpersona savā vēstulē nav norādījusi «lūdzu, dodiet jaunu mašīnu vai īrējiet», uzsvēra Lasmane, skaidrojot, ka Vīķe-Freiberga nekādus risinājumus pati nepiedāvā. Tā ir vēršanās ar lūgumu risinājumu rast cilvēkiem, kuriem ir pieejami visi aktuāli dati un informācija. Eksprezidente vēlas pārvietoties ar tādu mašīnu, kas brauc un ir lietošanas kārtībā, taču viņa šajā situācijā nav noteikumu diktētāja, piebilda bijušās prezidentes sekretāre.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, patlaban eksprezidente pārvietojas ar 2006.izlaiduma gada limuzīnu «Mercedes Benz 500», kas tā ražošanas gadā par 66 994 latu tika nopirkts Rīgā notiekošā NATO samita vajadzībām. Līdz 2007.gada vasarai, kad šis auto nonāca prezidentes lietošanā, tas gandrīz nemaz nebija lietots.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Militārās policijas rīcībā tika nodots par 65 304 latiem iegādātais 2012.izlaiduma gada luksusa klases limuzīns «Audi A8», ar kuru turpmāk pārvietosies bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Šis auto ir melnā krāsā, ar visu četru riteņu piedziņu un 4,2 litru benzīna dzinēju.

Kopš prezidentūras termiņa beigām Zatlers pārvietojās ar «Chrysler» minivenu, kas turpmāk tiks izmantots ārvalstu amatpersonu vizīšu nodrošināšanai, kā arī gadījumos, kad jaunais «Audi» būs remontā vai tehniskajā apskatē. Tāpat šo «Chrysler» kā rezerves auto varēs izmantot pārējie eksprezidenti, iepriekš pastāstīja Ankipāne.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu