Saistībā ar Zikova vicināšanos ar ieroci policistus pie disciplināratbildības nevarēs saukt

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai arī konstatējusi pārkāpumus, Valsts policija vairs nevar pie disciplināratbildības saukt likumsargus saistībā ar izbeigtu lietu par kinoteātra apmeklētāja slepkavībā apsūdzētā jurista Nikolaja Zikova vicināšanos ar ieroci 2006.gadā.

Valsts policijas (VP) preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai BNS pastāstīja, ka aprīļa sākumā Rīgas reģiona pārvaldes Iekšējās izmeklēšanas birojs sāka pārbaudi, lai noskaidrotu, vai 2006. gadā izbeigtajā administratīvajā lietā nav saskatāmi pārkāpumi.

Administratīvā lieta bija sākta par to, ka 2006. gadā 11. novembra krastmalā Zikovs pēc tam, kad konflikta laikā bija saņēmis sitienu pa seju, bija izvilcis šaujamieroci.

Pārbaudē konstatēts, ka Rīgas Centra iecirkņa darbinieki ir izdarījuši vairākus procesuālus pārkāpumus. Likumsargiem sākot administratīvo lietvedību, informācija par to tika ievadīta iecirkņa ziņojuma dokumentu žurnālā, taču šī pati informācija netika ievadīta elektroniskajā sistēmā.

Tāpat, izbeidzot lietu, netika ievērotas visas prasības, kas ir jāveic atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksam.

Likums liedz saukt pie disciplināratbildības policijas darbiniekus, ja kopš pārkāpuma izdarīšanas ir pagājuši vairāk nekā divi gadi, taču, lai izvērtētu, vai likumsargu rīcībā ir saskatāmas iespējamas nozieguma pazīmes, pārbaudes materiāli ir nosūtīti VP Iekšējās drošības birojam.

TV3 raidījums «Nekā personīga» iepriekš vēstīja, ka 2006.gadā Daugavmalā, 11.novembra krastmalā, sastrēgumā uz ielas sastrīdējās divi automašīnas «Audi» vadītāji. Viens no viņiem bija kino šaušanā apsūdzētais Zikovs, kurš braucis ar baltu «Audi 80» un gribējis mainīt joslu, bet kāds «Audi 100» vadītājs nav viņu palaidis.

Sācies strīds, kurā «Audi 100» šoferis Zikovam iesitis. Strīda karstumā Zikovs izvilcis šaujamo. «Audi 100» vadītājs nobijies un aizmucis, bet Zikovs sūdzējies policijai par gūtiem miesas bojājumiem.

Sāktajā kriminālprocesā konstatēts, ka nozieguma sastāva nav, toties nolemts Zikovu saukt pie administratīvās atbildības par šaujamieroču nēsāšanas noteikumu pārkāpšanu. Tam bija jābeidzas vismaz ar ieroča atņemšanu uz laiku.

Nošautā bankas darbinieka sievas advokāts Romualds Vonsovičs, kurš nesen tiesu debatēs lūdza tiesai Zikovam piespriest mūža ieslodzījumu, debatēs atgādināja, ka pēc vicināšanās ar ieroci 2006.gadā jurists tomēr pie administratīvās atbildības tā arī nav saukts.

Advokāts toreiz uzsvēra, ka viens no administratīvā soda veidiem ir ieroča nēsāšanas tiesību atņemšana uz trim gadiem, taču līdz slepkavībai kinoteātrī Zikovs papildus iegādājies vēl citus šaujamieročus, līdz ar to advokāts secinājis, ka apsūdzētajam interese par šaujamieročiem ir tikai pieaugusi.

Jau vēstīts, ka Zikovs 2011.gada 19.februārī kinoteātrī «Citadele» pēc konfliktēšanas nošāva bankas «Citadele» augsta ranga darbinieku Aigaru Egli. Divas dienas pēc tam 21.februārī tiesa piemēroja Zikovam apcietinājumu, un viņš cietumā atrodas līdz pat šim brīdim.

Konflikts starp cietušo un Zikovu izcēlies par to, ka Zikovs pārāk skaļi seansa sākumā trokšņojis un čaukstinājis našķu turzu. Egle izņēmis juristam turzu no rokām un nolicis uz grīdas, bet pēc aptuveni pusotru stundu ilgušās filmas jurists Eglem no pudeles tīšām uzlējis virsū ūdeni.

Tad Egle ieķēries Zikovam drēbēs, taču, pēc apsūdzības domām, cīņa nav bijusi, un tad atskanējuši vairāki šāvieni.

Prokurore lūgusi tiesai piespriest Zikovam 17 gadu cietumā. Šajā slepkavības lietā nākamā tiesas sēde paredzēta 22.maijā, kad apsūdzētajam tiks dots pēdējais vārds.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu