Valdība lems par zemes iegādes kreditēšanas programmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Otrdien valdības sēdē lems par zemes iegādes kreditēšanas programmu, kas paredz kredītus ar atvieglotiem noteikumiem zemes iegādei ražošanas vajadzībām, liecina Ministru kabineta darba kārtība.

Atbalsta programma nepieciešama, jo no 2010.gada zemei, kas netiek apstrādāta, tiek piemērota nekustamā īpašuma nodokļa papildlikme 1,5% apmērā no zemes kadastrālās vērtības. Tāpēc tie zemju īpašnieki, kas neražo lauksaimniecības produkciju un nespēj nodrošināt savu īpašumu uzturēšanu, varētu pārdot zemi tiem lauksaimniekiem, kas ir ieinteresēti to iegādāties ražošanai. 

Tāpat lauksaimnieku rīcībā joprojām lielu īpatsvaru aizņem nomāto zemju platības, un daudziem rodas problēmas ar saistību izpildi un jāatmaksā saņemtais Eiropas Savienības atbalsts, ja patiesais zemes īpašnieks izlemj priekšlaikus lauzt nomas līgumu. 

Valsts kancelejā iesniegtais Zemkopības ministrijas sagatavotais noteikumu projekts paredz, ka zemes iegādes kreditēšanas programmā paredzētie aizdevumi galvenokārt būs orientēti uz mazām, vidēja lieluma saimniecībām un jauno lauksaimnieku saimniecībām. Tāpat kredītus ar pazemināto likmi zemes iegādei saņems tikai tie lauksaimnieki, kuri spēs uzrādīt 60% ieņēmumu no saimniecības apgrozījuma. 

Plānots, ka kopējā kredītlīnija būs desmit miljoni latu un to pārzinās valsts akciju sabiedrība «Latvijas Hipotēku un zemes banka» («Hipotēku banka»). 

Viens saimnieciskās darbības veicējs vai savstarpēji saistīti aizņēmēji varēs saņemt atbalstu ne vairāk kā 100 000 latu apmērā. Atbalsta summa nedrīkstēs pārsniegt 100% no iegādājamās zemes platības tirgus vērtības. 

Iecerēts, ka aizdevuma termiņš nebūs ilgāks par 20 gadiem, un aizdevumi tiks izsniegti līdz 2013.gada 31.decembrim. 

Ja piesaistītā aizdevuma mainīgās daļas pieauguma dēļ aizdevuma procentu gala likme pārsniegs 4% gadā, starpību starp to un tirgus likmi «Hipotēku bankai» segs: 50% apmērā - Zemkopības ministrija no tās budžeta atsevišķi izveidotās valsts budžeta programmas vai apakšprogrammas līdzekļiem; 50% apmērā - aizņēmējs no saviem līdzekļiem. 

Kā jau ziņots, iepriekš Lauksaimnieku Konsultatīvās padomes locekļi vienojās, ka saimnieciskās darbības veicējam, lai izmantotu kredītu ar pazeminātu likmi, jānodrošina ieņēmumi no produktu ražošanas vismaz 60% apjomā no gada apgrozījuma. 

Jaunajiem lauksaimniekiem, kas ir jaunāki par 40 gadiem un nodibinājuši saimniecību pēdējo 12 mēnešu laikā, prasību par minimālajiem ieņēmumiem plānots nepiemērot. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu