Vai iedegums ir veselības pazīme?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Apkopojot sabiedrības viedokli par sauļošanos, tās ietekmi un aizsarglīdzekļu lietošanas paradumiem, «Photoderm» un «Ģimenes aptieku» veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 35 procenti respondentu iedegumu maldīgi uzskata par veselības pazīmi. Tāpat rezultāti rāda, ka cilvēkus rūpēties par savas ādas veselību motivē nevēlēšanas gūt saules apdegumus un iespēja pasargāt ādu no ultravioletā (UV) starojuma.

Jautāti, vai vasarā ādas aizsardzībai izmanto saules aizsarglīdzekļus, lielākā daļa - 59 procenti aptaujas respondentu atzīst, ka tos lieto tikai sauļojoties. Savukārt 12 procenti aptaujāto atzīst, ka lieto saules aizsarglīdzekļus tikai tad, ja tie ir pa rokai vai ir iespēja tos aizņemties no citiem. Taču pozitīvi ir vērtējams rādītājs, ka tikai četri procenti uzskata – saules aizsarglīdzekļus lietot nav nepieciešams. Kā visbiežāko atbildi, kādēļ tiek lietoti saules aizsarglīdzekļi, 39 procentos gadījumu respondenti min vēlmi izsargāties no saules apdegumiem, un tikpat bieži kā iemesls atzīmēta nepieciešamība pasargāt ādu no kaitīgā UV starojuma.

Lai gan dermatologi sauļojoties iesaka lietot aizsarglīdzekļus ar maksimālo aizsardzību jeb SPF faktoru, aptauja rāda, ka visbiežāk tiek lietoti zemas aizsardzības līdzekļi ar SPF faktoru 15 – 20 vai pat SPF faktoru tikai līdz 10. Savukārt Latvijas iedzīvotāju bieži izplatītajam I un II ādas fototipam vairāk atbilstošie līdzekļi ar SPF faktoru 50+ tiek lietoti pavisam reti – to lietošanu atzīst tikai septiņi procenti respondentu.

52 procenti respondentu atzīst – lai gan saules aizsarglīdzeklis iegādāts jau pērnajā sauļošanas sezonā, tas tiek izmantos noteiktajā derīguma termiņā. Tajā pašā laikā vairāk nekā piektā daļa respondentu termiņam uzmanību nepievērš un to izmanto jebkurā gadījumā, kamēr iepakojums ir izlietots. Tāpat aptauja rāda, ka piektā daļa aptaujāto nemaz nezina, cik ilgi saglabājas saules aizsarglīdzekļa efektivitāte pēc tā atvēršanas.

Aptaujātie tika lūgti arī norādīt, vai pievērš uzmanību tam, ka saules aizsarglīdzeklis pasargā ne tikai no UVB, bet arī pret UVA starojumu. Kā zināms, Eiropas Kopienu komisijas vadlīnijas nosaka, ka līdzekļiem ir jāpasargā ne tikai no UVB stariem, bet arī UVA stariem. To savstarpējai aizsardzības faktoru attiecībai jābūt ne lielākai par trīs, cenšoties panākt homogēni vienādu aizsardzības stiprumu gan pret B, gan pret A stariem. Savukārt aptaujā 39 procenti respondentu ir atzinuši, ka neseko līdzi šai informācijai, toties 49 procenti cenšas tai pievērst uzmanību.

Aptauja rāda, ka puse aptaujāto saulesbrilles lieto dažreiz, tikmēr 34 procenti aptaujāto tās izmanto vienmēr, kas kopā ir 85 procenti no visiem respondentiem. Savukārt cepure kā aizsargs no saules tiek izmantota retāk - dažreiz to lieto 54 procenti aptaujāto, bet nekad to nedara 35 procenti respondentu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu