Latvija 15.vietā pasaulē starp interneta uzbrukumu perēkļiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas 2011.gadā ieņēma 15.vietu pasaulē starp ļaundabīgas programmatūras uzbrukumu perēkļiem, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja datu drošības kompānijā «Kaspersky Lab».

Vienlaikus Latvijas daļa kopējo uzbrukumu skaitā bijusi neliela, tikai 5,3 miljoni uzbrukumu jeb 0,6% no kopumā 946 miljoniem incidentu, kas fiksēti ar «Kaspersky Lab» uzskaites sistēmu, teikts uzņēmuma kārtējā ziņojumā «Kaspersky Security Bulletin».

Uzbrukumu perēkļu pirmo un otro vietu ieņem ASV un Krievija, ar 240 miljoniem un 138 miljoniem uzbrukumu, kas radušies no interneta resursiem šajās valstīs, teikts ziņojumā. No ASV radušies 25,4% visu «Kaspersky Lab» piefiksētu kaitīgās programmatūras uzbrukumu.

Trešo un ceturto vietu ieņem Nīderlande un Vācija, kur ir liels interneta lietotāju skaits, savukārt astotajā vietā ir Britu Virdžinu salas, ar 26,3 miljoniem uzbrukumu un 2,8% no kopējā skaita. Arī Zviedrija apsteigusi Latviju un ieņem 10.vietu ar 1,6% no kopējā incidentu skaita, teikts ziņojumā.

Kā raksta «Kaspersky Lab» speciālisti, uzbrukumu skaits, izmantojot interneta resursus, pērn pieaudzis par 163% salīdzinot ar 2010.gadu, taču izaugsmes temps būtiski samazinājies, jo 2010.gadā inficēšanas gadījumu skaits pārsniedza 2009.gada līmeni astoņas reizes.

Ziņojuma autors Jurijis Namestņikovs uzskata, ka uzbrukumu, kas izmanto interneta resursus, skaita pieauguma temps turpinās samazināties. Tas notiks tādēļ, ka šāda veida ļaundabīgas programmatūras izplatīšanā 2011.gada neparādījās nekādi jauni paņēmieni un esošos paņēmienus arvien vairāk pārvarēja ar datu drošības rīkiem.

Uzbrukumu tempa samazināšanos arī veicinājusi likumsargu vēršanās pret tā saukto «robottīklu» noziedzīgiem saimniekiem vairākās valstīs un stingrāka kontrole pār interneta adrešu reģistrēšanu Ķīnā, kas agrāk bija perēkļu saraksta augšgalā. 2011.gadā Ķīna ieņēma sesto vietu, bet pirms dažiem gadiem bija izcelsmes avots 52% no uzbrukumiem, kuru kopējais skaits tobrīd gan bija būtiski zemāks, raksta Namestņikovs.

Ziņojumā arī konstatēts, ka lielākais skaits uzbrukumu (31%) veikts izmantojot izklaides interneta vietnes, īpaši tādas ar video saturu, tostarp plaši lietoto «YouTube». Otro vietu ar 22% ieņem meklēšanas rīki «Google» un Krievijā populārais «Yandex», kas uzrāda kibernoziedznieku izvietotas saiknes. Trešo vietu ar 21% ieņem sociāli tīkli «Facebook» un Krievijas «VKontakte».

Kā skaidrots ziņojumā, dati par uzbrukumiem, to veidiem un pielietotajiem paņēmieniem ievākti, izmantojot īpašu mākoņdatošanas tehnoloģiju «Kaspersky Security Network», kas aptver visus «Kaspersky Lab» datu drošības risinājumu lietotājus pasaulē, kuri piekrituši, ka kompānija ievāc informāciju par viņu aizsardzības sistēmu darbību.

Kā ziņots, «Kaspersky Lab» neauditētie ieņēmumi visās trīs Baltijas valstīs 2011.gadā sasniedza 1,16 miljonus ASV dolāru (0,6 miljonus latu), kas ir par 5% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

«Kaspersky Lab» dibināta 1997.gadā Krievijā. Uzņēmuma risinājumi tiek izmantoti vairāk nekā 300 miljonu lietotāju datoros un mobilo sakaru ierīcēs visā pasaulē, bet ražotās tehnoloģijas tiek izmantotas pasaulē lielāko programmatūras un aparatūras piegādātāju produktos. 2010.gada oktobrī «Kaspersky Lab» paziņoja par Baltijas pārstāvniecības atvēršanu Rīgā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu