Aicina Lielbritāniju atteikties no britu impērijas mērvienībām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais Lielbritānijas augsta ranga politiķis aicinājis atteikties no britu impērijas mērvienībām un pilnībā pāriet uz metrisko sistēmu, vēsta laikraksts «Daily Telegraph».

Debatēs Lordu palātā lords Houvs no Aberavonas, kurš Margarētes Tečeres valdībā ieņēma vairākus augstus amatus, norādīja, ka pašlaik Lielbritānijas mērvienību sistēmā valda britu impērijas mērvienību un metriskās sistēmas sajaukums, kas mulsina iebraucējus un apgrūtina skolēnu mācības.

«Svara un garuma mērvienības ir haotiskas. Litri degvielai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, pintes alum un pienam, metri un kilometri sportā un nacionālajā kartogrāfijā, jūdzes uz galonu automašīnām, metriskā sistēma skolā, taču tirgū mārciņas un unces,» norādīja lords Houvs.

«Šis sajaukums ir būtisks. Tas palielina izmaksas, mulsina pircējus, izraisa nopietnus pārpratumus, vainojams pie negadījumiem, putro mūsu bērnu izglītību un, atklāti runājot, mūs visus apkauno,» viņš sacīja.

Britu sabiedrība par šo jautājumu strīdas jau 150 gadus, un tas novedis pie šķelšanās «metriski izglītotā elitē un apmulsušā vairākumā», sacīja politiķis.

Pēc viņa sacītā, vienīgais risinājums ir pēc iespējas ātrāka pilnīga pāreja uz metrisko sistēmu.

Eiropas Komisija (EK) pirms vairākiem gadiem plānoja aizliegt Lielbritānijā un Īrijā izmantoto britu impērijas mērvienību - mārciņu, pinšu un jūdžu - turpmāku lietošanu, taču, saskaroties ar niknu pretestību, atteicās no šīs ieceres.

Sākotnēji bija paredzēts, ka pilnīgs šo mērvienību izmantošanas aizliegums stāsies spēkā 2009.gadā.

Galu galā EK pārstrādāja šos priekšlikumus, atļaujot vairākkārt lietojamās pudelēs pildītu pienu, izlejamo alu un sidru tirgot pintēs, uz ceļa zīmēm norādīt attālumu jūdzēs un zelta stieņus svērt trojas uncēs.

Citām precēm britu impērijas mērvienības - mārciņas, unces, pintes u.c. - drīkst lietot paralēli metriskajām mērvienībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu