Pieaugot degvielas cenām, zog ekonomiskās klases un dīzeļa automašīnas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

No visām nozagtajām automašīnām, par kurām apdrošināšanas atlīdzības izmaksa pieteikta «BTA Insurance Company» SE, 57% automašīnu pieder ekonomiskajai klasei vai izmanto dīzeļdegvielu. Kopš pagājušā gada aprīļa, pieaugot 95. markas benzīna cenām par 11 % un dīzeļdegvielas cenām par 5 %, vērojama tendence, ka visvairāk tiek zagtas mazlitrāžas automašīnas ar 1,6 – 2 litru motoru, kā arī 2 – 2,2 litru motora automašīnas, kurās tiek izmantota dīzeļdegviela.

«BTA» šā gada pirmajos četros mēnešos saņēmis KASKO apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par summu, kas par 21 % pārsniedz pērn šajā pašā laikā «BTA» iesniegto apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu kopējo summu – 6,12 milj. latu.

2011. gadā visvairāk zagtās automašīnas līderpozīcijas saglabāja «Toyota» markas automašīnas - par garnadžu vispieprasītāko modeli kļuva «Avensis», kura motora tilpums svārstās no 1,6 līdz 2 litriem. Savukārt šogad «BTA» novēroja tendenci, ka par visvairāk zagtajām kļuvušas «Volkswagen» (VW) markas automašīnas, īpaši «Passat», ar dīzeli braucošs «Touran» un «Smart» modeļi. Arī Iekšlietu ministrijas Informācijas centra dati liecina, ka šogad zagtākā automašīna ir «VW». Līdz aprīļa sākumam jau tika nozagtas 90 šīs markas automašīnas. Savukārt otrajā vietā ir «Audi» un «BMW» markas automašīnas.

«Ja agrāk zagļi bija iecienījuši ekskluzīvo modeļu automašīnas, tad pašlaik pieprasījums pieaudzis pēc ekonomiskām automašīnām, jo tās ir daudz vieglāk realizēt Lietuvā un Krievijā, kur nonāk lielākā daļa Latvijā zagto automašīnu. Kompānijas statistika liecina, ka straujš ekonomiskās klases automašīnu zādzību skaita pieaugums notika tieši pagājušā gada oktobrī, kad saasinājās jautājums par degvielas cenām, un to kāpums kļuva aizvien manāmāks. Neapšaubāmi zādzību dinamikā vērojama arī sezonalitāte. Gada tumšākajos mēnešos, sākot ar oktobri un līdz pat martam, automašīnu zādzību un apzagšanas gadījumu skaits palielinās,» komentē Iveta Rijniece, «BTA Insurance Company» Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore.

Likumsakarīgi, kā arī KASKO atlīdzībām raksturīga sezonalitātei. Lielāks KASKO atlīdzību pieteikumu skaits vērojams tieši tumšajos ziemas mēnešos, kā arī divos pavasara mēnešos (martā, aprīlī), kad aktualizējas ceļu kvalitātes jautājums, un Jāņu laikā - jūnijā.

«Apjomīgākās KASKO atlīdzības, protams, tiek izmaksātas par nozagtām vai pilnīgi bojātām (nodegušām, avarējušām) automašīnām. Lai gan ekonomiskās krīzes laikā saņēmām daudz viltus pieteikumu par automašīnu bojājumiem, ar mērķi saņemt atlīdzības izmaksu, tad tagad šī problēma ir mazinājusies. Lielās atlīdzības parasti ir par automašīnas zādzībām. Šogad jau esam saņēmuši atlīdzību pieteikumus par 2,17 milj. latu, no kuriem izmaksāti 1,35 miljoni latu. Tā ir trešā daļa no pērn saņemtajiem apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem. Pieaugums salīdzinot ar pērno gadu ir 21 % procents,» skaidro Rijniece.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu