Atceries pārbaudīt vairogdziedzeri!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vairogdziedzeris ir tikai viena maza, taču ļoti nozīmīga skrūvīte cilvēka ķermeņa sarežģītajā mehānismā.

Pieauguša cilvēka vairogdziedzeris sver vien 18-25 gramu, tomēr tieši vairogdziedzera darbības traucējumu dēļ vairāk nekā 300 miljoniem pasaules iedzīvotāju ir veselības problēmas. Arī šogad Latvijā norisināsies Starptautiskā Vairogdziedzera nedēļa (no 21. līdz 27. maijam), tāpēc Latvijas Endokrinologu asociācija aicina pārbaudīt vairogdziedzeri, lai nebūtu jāpievienojas šim miljonu pulkam, kas visā pasaulē cieš laikus nepamanītu un neārstētu vairogdziedzera problēmu dēļ.

Vairogdziedzeris ir neliels orgāns, kas atrodas kakla daļā un pēc savas formas atgādina taureni. Vairogdziedzera loma cilvēka organismā ir ļoti liela. Tas ražo, izdala un arī uzkrāj dažādām organisma norisēm vajadzīgos hormonus, kas tālāk regulē enerģētiskos procesus cilvēka organismā. Par vairogdziedzera problēmām liecina tādi simptomi kā nogurums, depresija, svara pieaugums vai neizskaidrojama tā samazināšanās, gremošanas traucējumi, apetītes trūkums, sausa āda un trausli mati, kā arī roku trīce, muskuļu vājums un citi.

Lai mudinātu sabiedrību pārbaudīt vairogdziedzera veselību, 2011. gadā Starptautiskās Vairogdziedzera nedēļas ietvaros Latvijas iedzīvotājiem bija iespēja nodot TSH jeb tiroīdstimulējošā hormona analīzes par pazeminātu samaksu (TSH analīzes vislabāk palīdz diagnosticēt iespējamos vairogdziedzera funkcijas traucējumus). Šo iespēju izmantoja vairāk nekā 400 cilvēki. 13,4% gadījumos tika konstatētas novirzes no normas – visvairāk tieši vecuma grupā 50-79 gadi.

TSH noteikšana asinīs ir visjutīgākā metode vairogdziedzera funkcijas traucējumu diagnostikā. TSH analīze ir valsts apmaksāta, ja ir endokrinologa vai ģimenes ārsta nosūtījums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu