Satversmes tiesa ierosina lietu par pensiju piemaksām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu par pensiju aprēķināšanas kārtību, ko pieteikuši apvienības «Saskaņas centrs» (SC) Saeimas frakcijas 20 deputāti, aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa.

SC deputāti tiesā iesniedza sūdzību, kurā apstrīdēta pensiju piemaksu atcelšana par darba stāžu līdz 1996.gadam.

ST ierosināja lietu «Par likuma «Par valsts pensijām»» pārejas noteikumu 41.punkta vārdu līdz «2011.gada 31.decembrim» atbilstību Satversmes 91. un 109.pantam, kas nosaka tiesiskās vienlīdzības principu un tiesības uz sociālo nodrošinājumu.

Likuma «Par valsts pensijām» pārejas noteikumu 41.punkts noteic, ka Latvijā un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs dzīvojošiem vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim un ņemts vērā, piešķirot (pārrēķinot) pensiju, līdz 2011.gada 31.decembrim piešķir piemaksu par katru apdrošināšanas stāža gadu.

Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā piešķir un izmaksā piemaksu, kā arī nosaka tās apmēru, kas laika periodā no 2009.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 31.decembrim nedrīkst būt mazāka par 70 santīmiem.

Apstrīdētajā normā ir noteikts, ka neatkarīgi no personas darba stāža apjoma, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, persona piemaksu pie pensijas ir tiesīga saņemt, ja tā ir pensionējusies līdz 2011.gada 31.decembrim. Pieteikuma iesniedzēji - 20 Saeimas deputāti - uzskata, ka tādējādi ir pārkāpts tiesiskās vienlīdzības princips.

Turklāt apstrīdētajā normā ietvertais regulējums esot uzskatāms par tādu, kas ierobežo personas tiesības uz sociālo nodrošinājumu.

Saeima ir uzaicināta līdz 2012.gada 16.jūlijam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir šī gada 16.oktobris.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja SC, piemaksas par darba stāžu, kas uzkrāts līdz 1996.gadam, ar aprēķinu 0,70 lati par katru gadu pašlaik saņem tikai pensionāri, kuri devušies pelnītā atpūtā līdz 2012.gada 1.janvārim. Tie, kuri devušies pensijā šogad, ir zaudējuši iespēju saņemt šādas piemaksas, problēmu skaidro SC Saeimas deputāts, Sociālo un darba lietu komisijas loceklis Andrejs Klementjevs.

Pēc deputāta teiktā, līdz šā gada 1.janvārim valstī bija aptuveni 477 000 pensionāru, kuri katrs saņēma piemaksu par darba stāžu vidēji 23,15 latu apmērā.

Šogad tiesības doties pensijā ir cilvēkiem, kuri dzimuši 1950.gadā. Pieņemot, ka šie cilvēki sākuši strādāt 20.gadsimta septiņdesmito gadu sākumā, iznāk, ka 1996.gadā viņu darba stāžs bija 20-25 gadi. Tādējādi cilvēki, kuri dzimuši pēc 1950.gada, piemaksu atcelšanas dēļ zaudē 15-20 latus katru mēnesi, secinājis Klementjevs.

SC Saeimas frakcijas deputāti uzskata, ka piemaksu atcelšana ir pretrunā ar Satversmes 1.pantu, kas nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, kā arī ar Satversmes 91.pantu, atbilstoši kuram visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma priekšā, bet cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas. Deputāti lūgs ST vērtēt, vai likuma «Par valsts pensijām» normas atbilst Satversmei.

SC uzskata, ka patlaban cilvēki, kuri dzimuši pēc 1950.gada, ir ierobežoti savās tiesībās, salīdzinot ar tiem, kuri devušies pensijā agrāk, un tā ir acīmredzama nevienlīdzība. «Mēs uzskatām, ka piemaksas par darba stāžu līdz 1996.gadam varētu atcelt tikai 2036.gadā, kad pelnītā atpūtā dotos pēdējie valsts iedzīvotāji, kuri strādājuši pirms 1996.gada,» norāda Klementjevs.

Konstitucionālās sūdzības sagatavotāju skatījumā, valsts pensiju sistēmā ir jāsaglabā saprātīgs līdzsvars starp pilsoņu, valsts un sabiedrības interesēm, bet lēmumiem, kas tiek pieņemti šajā jomā, ir jābūt konsekventiem, tie nedrīkst kalpot īstermiņa mērķiem, piemēram, valdības vēlmei nekavējoties samazināt valsts budžeta izdevumus.

«Pensiju sistēmai ir jābūt stabilai, taisnīgai, efektīvai un funkcionējošai ilgtermiņā - tie ir secinājumi no ST iepriekšējiem spriedumiem pensiju lietās, kad lēmumi tika pieņemti par labu vecākajai paaudzei. Mēs ceram, ka ST atzīs par Satversmei neatbilstošām likuma «Par valsts pensijām» normas, kas atceļ piemaksas par darba stāžu līdz 1996.gadam, un tās tiks atceltas,» rezumē SC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu