Hospitalizēti pirmie ar ērču encefalītu inficētie; viens pacients smagā stāvoklī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā «Latvijas Infektoloģijas centrs» hospitalizēti pirmie ar ērču encefalītu saslimušie pacienti, portāls «Apollo» uzzināja slimnīcā.

Ar laboratoriski apstiprinātu diagnozi – ērču encefalīts – stacionārā hospitalizēti divi pacienti. Šogad tie ir pirmie saslimšanas gadījumi ar šo infekciju, norāda slimnīcā.

Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra «Latvijas Infektoloģijas centrs» Lipīgo un gaisa pilienu nodaļas vadītāja Armanda Broduža informē, ka vienam no saslimušajiem ar ērču encefalītu veselības stāvoklis ir smags, pacients atrodas reanimācijas nodaļā.

Cilvēks iepriekš sūdzējies par stiprām galvas sāpēm, bija paaugstināta temperatūra, taču šīs pazīmes saslimušais nesaistīja kopā ar pirms pāris nedēļām viņam noņemto piesūkušos ērci.

Mediķe norāda: vienalga– cilvēks ir vai nav vakcinēts pret ērču encefalītu – pēc ērces noņemšanas uzmanīgi jāseko līdzi savai veselībai. Jānovēro arī ērces piesūkšanās vieta, vai tā nav apsarkusi, vai nav pietūkums – ja šādi simptomi parādās, nepieciešama mediķu konsultācija – jādodas pie sava ģimenes ārsta, vai jānāk uz stacionāru «Latvijas Infektoloģijas centrs».

Pie mediķiem pēc ērces piesūkšanās jāvēršas arī tad, ja nākamo 3- 4 nedēļu laikā paaugstinās temperatūra, biežāk sāp galva, ir slikta pašsajūta.

Ārste stāstīja, ka stacionārā ievietots vēl viens pacients, ar ērču encefalīta infekcijai izteikti raksturīgām pazīmēm. Šobrīd tiek veikta saslimušā cilvēka paraugu laboratoriskā izmeklēšana, visticamāk, apstiprināsies mediķu noteiktā darba diagnoze.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, infektologi prognozē, ka inficējušos skaits ar ērču encefalīta vīrusu turpmākajos mēnešos var pieaugt. Laiks kļūst aizvien siltāks, cilvēki biežāk uzturas dabā.

Risks saslimt pēc ērces koduma ir ievērojams. Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijas dati liecina, ka ērču inficētības līmenis ir augsts – 11,2%, kas ir ievērojami augstāks nekā pagājušajā gadā šajā pat laikā. Laboratorijā šogad pārbaudei nodotas 367 ērces, no tām - 41 bijusi inficēta ar ērču encefalīta vīrusu.

Kopš marta beigām, kad cilvēkam tika noņemta pirmā piesūkusies ērce šogad, līdz šai dienai, mediķi snieguši palīdzību ērces noņemšanā 178 cilvēkiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu