Foto: Publicitātes foto

Šī gada 19.maijā no plkst. 10.00 līdz 15.00 notiek Latvijas Universitātes (LU) Jauno dabaszinātnieku un matemātiķu līgas pasākums «Daba un zinātne - aizraujoši!», kurā visas dienas garumā  eksakto priekšmetu darbnīcās savus spēkus pārbaudīs 100 vidusskolēni. Pasākums notiks LU Fizikas un matemātikas fakultātes telpās un teritorijā, Zeļļu ielā 8, Rīgā.

Pasākumu  «Daba un zinātne - aizraujoši!» organizē LU Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrs sadarbībā ar LU paspārnē esošo Jauno biologu skolu, Mazo matemātikas universitāti, E.Birznieka Jauno ģeogrāfu skolu, Jauno fiziķu skolu un Jauno ķīmiķu skolu. Pasākumā tiksies 100 aktīvākie vidusskolēni, topošie dabaszinātnieki no dažādiem Latvijas novadiem un pilsētām, kas mācību gada garumā apmeklējuši Latvijas Universitātes organizētās nodarbības skolēniem.

Desmit radošās darbnīcās dalībniekiem, risinot netradicionālus, aizraujošus uzdevumus matemātikā, fizikā, ķīmijā, bioloģijā un ģeogrāfijā, būs iespēja papildināt savas zināšanas un prasmes, kā arī rast izpratni par dabaszinātnēm kā vienotu un perspektīvu nozari, kas balstīta reālā dzīvē un dabas likumsakarībās. Piemēram, bioloģijas radošajā darbnīcā skolēni pārbaudīs parunas «Velkas kā gliemezis!» ticamību, rīkojot gliemežu «skriešanās» sacensības. To gaitā katrs dalībnieks no dažādu sugu un izmēru gliemežiem izvēlēsies savu gliemezi  - favorītu, kam uzticēs dalību sacensībās. Tad jauniešiem atliks izmērīt sava favorīta pārvietošanās laiku no punkta A uz punktu B, lai noskaidrotu uzvarētāju. Fizikas darbnīcā dalībnieki pielietos alpīnisma rīkus, zināšanas, izdomu un pacietību, lai rastu risinājumus, kā maksimāli augstu pacelt savu grupasbiedru, ietaupot spēku. Savukārt matemātikas darbnīcā skolēnu uzdevums, izmantojot mērlentes, hronometru, mērtraukus un citus rīkus, būs noskaidrot, cik ilgā laikā tiktu appludināta LU Mazā matemātikas universitāte, ja būtu aizmirsts aizgriezt ūdens krānus.

Pasākumā «Daba un zinātne - aizraujoši!» LU eksakto nodarbību dalībnieki pirmo reizi tiks sapulcināti vienkopus, lai, apvienojot spēkus, veidotu Latvijas Universitātes Jauno dabaszinātnieku un matemātiķu līgu. Tās ietvaros jaunieši gūs ieskatu par plašajām LU organizētajām aktivitātēm skolēniem, kas radītas ar mērķi attīstīt prasmes un zināšanas dabaszinātnēs un matemātikā, kā arī rosināt interesi par šīm nozarēm.

Pasākuma organizatori atgādina, ka arī nākamajā mācību gadā ikvienam skolēnam būs iespēja iesaistīties daudzveidīgās LU studentu un mācībspēku rīkotās bezmaksas nodarbībās, konkursos un citās aktivitātēs, lai neformālā atmosfērā papildinātu skolā gūtās zināšanas eksaktajos mācību priekšmetos, pētītu, eksperimentētu, pārbaudītu savas zināšanas, satiktu līdzīgi domājošos, savstarpēji sacenstos un jau laikus iepazītos ar studiju iespējām LU. Interesenti tiek aicināti sekot līdzi informācijai interneta vietnēs www.dzm.lu.lv  un www.lu.lv .

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp