Loskutovs min, ar kādu uzņēmumu saistīts kriminālprocess pret VID amatpersonu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess pret Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes direktoru Valdi Lubganu, iespējams, ir saistīts ar veidu, kā Daugavpils būvfirma SIA «Gādība» tikusi pie pašvaldības dokumentiem.

Tā aģentūrai LETA sacīja Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs (V), kurš iepriekš bija vērsies KNAB saistībā ar aizdomām, ka iepirkuma konkursa procedūras laikā iesniegti viltoti dokumenti, kuros nepatiesi apliecināts, ka «Gādībai» nav nodokļu parādu.

«Ja patiesībai atbilst medijos izskanējušā informācija, tad, savelkot kopā faktus, atliek secināt, ka tas ir viens un tas pats,» norādīja deputāts, runājot par viņa uzrakstīto iesniegumu KNAB un informāciju, ka birojs Lubganu un kādu privātuzņēmēju tur aizdomās par nodokļu nomaksas izziņu viltošanu, kas uzņēmējam ļāva sekmīgi piedalīties 14 Daugavpils domes un novada pašvaldību iepirkumos.

Loskutovs precīzi neatcerējās, kad uzrakstījis iesniegumu, minot, ka tas varēja būt noticis pagājušā gada beigās. Šo informāciju viņš uzzinājis, pildot deputāta pienākumus. Kā skaidroja politiķis, visticamāk, ziņas esot ieguvis kādas privātas sarunas laikā.

Savā iesniegumā Loskutovs konkrēto amatpersonu nav pieminējis, jo nav zinājis par Lubgana iesaisti.

Loskutovs Saeimā pilda Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētāja pienākumus un agrāk ieņēmis KNAB priekšnieka amatu.

Kā šodien preses brīfingā paziņoja KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar komercsabiedrības iesaistīšanos Daugavpils pilsētas domes un novada pašvaldību iepirkumos sākts šā gada 24.aprīlī.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka komercsabiedrība laikā no 2010.gada janvāra līdz 2012.gada februārim piedalījusies pašvaldības izsludinātajos publiskajos iepirkumu konkursos, neraugoties uz nodokļu parādiem un iesniedzot viltotas vai nepatiesu ziņu saturošas VID izziņas. Kopumā šī komercsabiedrība ir uzvarējusi 14 konkursos, galvenokārt saistībā ar būvdarbiem. 13 iepirkumi bijuši par vairāk nekā 100 000 latu, taču kopējā iepirkumu summa ir lēšama 2,5 miljonu latu apmērā, pavēstīja Streļčenoks.

Šajā kriminālprocesā 16.maijā aizdomās turamā statuss piemērots uzņēmējam par ļaunprātīgu pilnvaru izmantošanu, dokumentu viltošanu un to izmantošanu, bet 14.maijā - VID amatpersonai. Abiem aizdomās turamajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp amatpersonai - arī aizliegums pildīt noteiktus amata pienākumus.

Lubgans ir atzīts par aizdomās turamo pilnvaru pārsniegšanā un dienesta viltojumos, taču ne visos 14 gadījumos izziņas viltojis tieši viņš - dažkārt to darījis pats uzņēmējs.

Streļčenoks piebilda, ka VID amatpersona nebija aizturēta un pašlaik ir veiktas visas tās procesuālās darbības, lai noskaidrotu un apzinātu nodarīto kaitējumu. Par notikušo ir informēta arī VID vadība.

Saistībā ar Lubgana aizturēšanu arī VID ir sācis dienesta pārbaudi, aģentūru LETA informēja VID Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Agnese Grīnberga. Viņa apliecināja, ka VID ir zināms, ka KNAB ir veicis procesuālās darbības. Lubgans ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, bet procesuālās darbības ir veicis KNAB, tādēļ VID neesot tiesīgs sniegt plašāku informāciju.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis aģentūrai LETA sacīja, ka VID vadība ir informējusi finanšu ministru Andri Vilku (V), ka KNAB ir veicis procesuālās darbības saistībā ar VID Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes direktoru Lubganu. Tāpat ministrs ir informēts, ka VID ir atstādinājis no amata pienākumu pildīšanas Lubganu, kā arī ir sācis dienesta pārbaudi.

Saskaņā ar LETA arhīvu Lubgans Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes direktora amatā iecelts 2009.gada oktobrī. Līdz tam viņš bija Rīgas reģionālās iestādes Ziemeļu rajona nodaļas, Latgales priekšpilsētas un Vidzemes priekšpilsētas nodaļas vadītājs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu