LU Botāniskajā dārzā jubilejas izstāde

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajam dārzam šogad jubileja, kurai veltīta izstāde «Hortus Botanicus Universitatis Latviensis – 90». Izstādē, kas ir atvērta no 18. maija, dārzu var iepazīt sākot no 1922. gada līdz pat šodienai.

LU Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā, kam pamati likti 1922. gadā. Izstādē «Hortus Botanicus Universitatis Latviensis – 90» var iepazīties ar dārzu, tā ikdienu un sasniegumiem dažādos laikos. Pirmie augi tika iestādīti dārzam piešķirtajā zemē Dreiliņmuižā. Profesoru Nikolaja Maltas un Paula Galenieka vadībā ar LU studentu spēkiem, vispirms izveidoja augu sistemātikas kolekciju, kura bija pieejama publiskai apskatei jau nākamajā gadā pēc dārza dibināšanas. Kolekcijai paplašinoties, LU Botāniskais dārzs 1926. gadā ieguva desmitreiz lielāku platību – kādreizējo Volfšmidta muižu Zasulaukā. Tur bija iespēja uzbūvēt siltumnīcas tropu un subtropu augiem, kā arī paplašināt āra kolekcijas, kas tika veidotas, tās iekļaujot bijušās muižas parkā. Dārzs bija atvērts publikai un vienlaicīgi tajā mācījās dabaszinātņu studenti un notika aktīvs zinātniskais darbs - pētot sūnas, ziedaugus, fosilo floru, iedzimtību, sistemātiku un citus virzienus. Padomju gados darbības lauks paplašinājās atbilstoši tajā laikā vadošajām tendencēm - PSRS visiem botāniskajiem dārziem bija jāveido jaunas dekoratīvi nozīmīgas vai derīgas augu šķirnes, kā arī jānodarbojas ar introdukciju – jāizpēta dažādu, Latvijā līdz šim nebijušu savvaļas augu vai šķirņu audzēšanas iespējas. Tādējādi Botāniskajā dārzā tika izveidotas dažādas kolekcijas: aprikozu, persiku, dāliju, ziemciešu, rododendru un citas. Pēdējos gados pievēršoties vietējās floras apzināšanai, ir radīta Purva augu ekspozīcija, kā arī Ķērpju un sūnu taka. Izstādi «Hortus Botanicus Universitatis Latviensis – 90» varēs apskatīt maijā un visu jūniju.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. No maija līdz septembrim apmeklētājiem atvērts no plkst. 9:00 līdz 19:00. Ieejas maksa: skolēniem Ls 0,50, pensionāriem un studentiem – Ls 1,00, pieaugušajiem – Ls 1,50. Ieeja bez maksas: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, internātskolu audzēkņiem un I un II grupas invalīdiem, bērniem bāreņiem, daudzbērnu ģimenēm, politiski represētajām personām.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu