«Lielā Āraiša noslēpumus» uzzināsi Muzeji naktī - ezerpilī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Āraišu arheoloģiskais muzejparks aicina piedalīties Muzeju naktī, 19. maijā no plkst. 19:00 līdz 01:00. Šī gada Muzeju nakts moto ir «ZILĀ KRĀSA – JŪRA». Ikviens muzejparka apmeklētājs varēs izzināt «Lielā Āraiša noslēpumus». 

Muzeju nakti atklās tautas vērtes kopa «Dzieti», tas būs arī viņu 15. ezerpils sezonas pirmais koncerts. 

Vēlāk Āraišu ezera un krasta augus, kukaiņus un citus iemītniekus palīdzēs atpazīt un dabā ieraudzīt botāniķe Ilze Čakare un hidrobiologs Andris Urtāns no Dabas aizsardzības pārvaldes. Iepazīsimies ar dzīvību ūdenī, ķersim ūdens bezmugurkaulniekus – būs iespēja ar speciālu gruntssmēlēju Āraišu ezerā noķert ūdenī mītošos bezmugurkaulniekus, kurus palielinājumā varēs aplūkot zem binokulāra, kā arī ar tā palīdzību noteikt, kas īsti ir noķertā radība. Par zivju nārstu un zivju mūžu pastāstīs biologs Kaspars Abersons. Muzeju nakts noslēgumā ikviens varēs ieklausīties nogrimušo piļu stāstos. 

Visa vakara garumā bērni varēs zīmēt Āraišu ezera lielāko zivi. Būs iespēja sasildīties pie siltas, Āraišu pļavās vāktās zālu tējas tases.

Tautas vērtes kopa «Dzieti» dibināta 1981. gadā. Kopas vadītāja ir Dace Balode. 

Ilze Čakare kopš 2001. gada ir botāniķe Gaujas Nacionālajā parkā, šobrīd Dabas aizsardzības pārvaldē. Paralēli pamatdarbam ir biotopu eksperte dažādos projektos - gan izglītojošos, gan izpētes (dabas aizsardzības plānu sagatavošana, sugu un biotopu monitorings, GNP jauniešu ekonometnes utt.). Kā botāniķe pazīst ūdensaugus, bet pamatinterese un izpētes avots ir avoksnāji un avotainie purvi.

Andris Urtāns ir hidrobiologs, darbojas ar upju atjaunošanu. Iniciatīvas «Liec upē akmeni» veidotājs. Vaļasprieki - grāmatas, pastmarkas un atrašanās dabā.

Kaspars Abersons ir dabas zinātņu maģistrs bioloģijā. Šobrīd strādā Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūtā «BIOR», Zivju resursu pētniecības departamenta iekšējo ūdeņu laboratorijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu