Sinoptiķi prognozē, kāds laiks būs šovasar

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Nākamo trīs mēnešu vidējā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma pusgrādu vai grādu augstāka par 1961.-1990.gada vidējo temperatūru, liecina Norvēģijas Meteoroloģijas institūta publicētā prognoze, kas balstīta uz Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF) datiem.

Ja šī prognoze piepildīsies, vasara nebūs tik silta kā pērn un aizpērn, kad gaisa temperatūra bija attiecīgi 2,2 un 2,6 grādus augstāka par normu.

Arī dabas vērotājs Vilis Bukšs, kas laika zīmes pēta valsts austrumu pierobežā - Viļakas novadā - paredz, ka gaidāmā vasara būs mēreni silta un neatkārtosies 2010.gada karstuma rekordi. Viņš prognozē, ka būs auglīgs gads un labs ražas vākšanas laiks un ka vasara kopumā «būs vairāk parasta Latvijas vasara nekā divas iepriekšējās».

ECMWF mēneša prognoze liecina, ka nākamnedēļ Latvijā valdīs silts laiks - gaisa temperatūra būs aptuveni četrus grādus virs normas, otrdien valsts dienvidos sasniedzot +27 grādu atzīmi. Nedēļas pirmajā pusē vietām gaidāmas stipras pērkona lietusgāzes.

Maija pēdējās un jūnija pirmās dienas prognozētas ar normai atbilstošu gaisa temperatūru, līs reti. Vēlāk jūnijā gaisa temperatūra varētu būt pusgrādu virs normas, biežāk iespējams lietus.

Pagājušā gada vasaras vidējā gaisa temperatūra bija +18 grādu, kas ir 2,2 grādus virs normas, un nokrišņu daudzums valstī vidēji bija 274 milimetri jeb 125 procenti no normas.

2010.gada kalendārā vasara bija vissiltākā vasara Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē - tās vidējā gaisa temperatūra bija +18,4 grādi. Nokrišņu daudzums togad bija teju uz pusi lielāks nekā parasti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu