Latvija ir trešajā vietā starp valstīm, no kurām rodas kaitīgi incidenti internetā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvija ieņem trešo vietu īpašā pētījumā, kurā brīvprātīgā datu drošības organizācija «Host Exploit» centusies atrast dažādas ļaundabīgas programmatūras «patieso» atrašanās vietu.

Kārtējā ziņojumā «Host Exploit» raksta, ka meklējusi datu tīklus un interneta adreses, kur, visticamāk, atrodas fiziskie resursi, kuros mājo kaitīgas programmatūras perēkļi. Pēc šādiem kritērijiem meklējot un vērtējot pamanītā kaitīgumu, pirmo vietu speciālistu organizācijas «Top 10» reitingā ieņem Lietuva, tai seko Azerbaidžāna un Latvija. Ceturto vietu ieņem Britu Virdžinu salas.

Kā skaidrots «Host Exploit» blogā, organizācija ar dažādiem paņēmieniem cenšas atrast datu tīklus, kuru fiziskos resursos ir apšaubāmi elektroniski materiāli, lai palīdzētu šo resursu administratoriem un saimniekiem likvidēt ļaundabīgas programmatūras perēkļus, kas parasti radušies bez saimnieku ziņas.

Daudzi datu tīkli piedāvā savu resursu nomu jeb tā saukto «hostingu» un ne vienmēr uzrauga, kas tiek darīts ar nomātiem serveriem, datu glabāšanas un tīkla resursiem. To var salīdzināt ar situāciju daudzdzīvoklu augstceltņu mikrorajonā, kur visi īrnieki saimniekam maksā īri, bet daži, to īpaši neafišējot, telpās ielaiž prostitūtas, tirgo heroīnu vai glabā pilsētā zagtas mantas, zinot, ka saimnieks visu notiekošo nevar apsekot.

Latvija savu trešo vietu izpelnījusies, jo tās datu tīkli izraisījuši dažādus incidentus (kurus «Host Exploit» apzīmē kā «current events» - vienkārši notikumus), un Latvijas datu resursos pamanīti rīku krājumi, ar kuriem var izmantot citu datu tīklu vai programmatūras ievainojamību (tā sauktie «exploits») un cita ļaundabīga programmatūra.

«Top 10» reitings balstās uz brīvprātīgu datu drošības speciālistu izstrādāto «sliktuma» skalu, kur 1000 punkti ir vissliktākais, bet nulle - pilnīgi tīri un droši resursi. Uz šīs skalas Latvija izpelnījusies 261,3 punktus, aiz Lietuvas ar 390 punktiem un Azerbaidžānas ar 300,7 punktiem. Savukārt vistīrākā valsts ar 5,25 punktiem ir Somija, rakstīts organizācijas ziņojumā «Global Security Report».

Jau ziņots, ka Latvija 2011.gadā ieņēma 15.vietu pasaulē starp ļaundabīgas programmatūras uzbrukumu perēkļiem, pēc datu drošības kompānijas «Kaspersky Lab» veiktiem mērījumiem, izmantojot datus par savu aizsardzības programmu konstatētiem uzbrukumiem.

Latvijas daļa kopējo uzbrukumu skaitā bijusi neliela, tikai 5,3 miljoni uzbrukumu jeb 0,6% no kopumā 946 miljoniem incidentu, kas fiksēti ar «Kaspersky Lab» uzskaites sistēmu.

Savukārt «Host Exploit» savu reitingu veido, nevis skaitot pamanītus incidentus, bet meklējot ļaundabīgas programmatūras perēkļus pēc interneta adresēm un datu plūsmu maršrutēšanas datiem, ar kuru pētīšanu bieži, bet ne vienmēr varot piefiksēt kaitīgā elektroniskā resursa (robottīkla vadības punkta, ievainojamības izmantošanas paņemienu krājuma u.tml.) fizisko atrašanās vietu.

«Host Exploit» ir atvērta brīvprātīgi informācija tehnologiju (IT) drošības ekspertu organizācija, kas radīta, lai ar šo personu zināšanām palīdzētu novērst kibernoziedzību un izglītotu sabiedrību par IT drošības jautājumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu