Tuvojas Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla «2ANNAS» nedēļa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Tuvojas Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla «2ANNAS» nedēļa, kas tradicionāli norisināsies maija nogalē, no 28. maija līdz 3. jūnijam, jau 17. gadu pēc kārtas izrādot labāko no pasaules īsfilmu klāsta! Šogad festivāla sauklis- kulturāla atpūta!

Šī gada programma izcelsies ar nebijušu apjomu, kopumā 24 kino seansiem - festivāla ieskaņā «Tabakas fabrikā» Miera Ielas Republikas svētku ietvaros, kinoteātros «Splendid Palace», «Kino Citadele» un «KSuns».
 
Festivāla programmas galvenais trumpis ir pasaules klases īsfilmu konkursa programmas. Pēdējos gados «2ANNAS» pasteidzies izrādīt filmas, kas saņēmušas Oskara, Eiropas Kinoakadēmijas, Kannu, Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla, u.c. balvas. 

Norisināsies arī Baltijas autoru darbu konkurss, kurā varēs redzēt spēcīgāko no jauno režisoru radītā īsmetrāžas formātā.

Galvenais ārpuskonkursa fokuss - pasaulē pirmās interaktīvās filmas, 1967. gadā Čehoslovākijā tapušās melnās komēdijas «Kinoautomat» seansi, kuros skatītāji filmas laikā varēs radīt paši savu kino - ar balsošanas iekārtām. «Kinoautomat» pasaulē demonstrēta vien dažas reizes tās sarežģītās izrādīšanas dēļ, bet Latvijā norisināsies veseli divi ekskluzīvi seansi 28. un 29. maijā «Kino Citadele».

Savukārt 29. maijā interaktīvā kino eksperts Kristofers Heilss ne tikai pastāstīs, kā tapusi «Kinoautomāts», bet tehniski demonstrēs un ļaus izmēģināt visu jauno, kas šī žanra kino radīts līdz šim. 

Bez jaunākajām un labākajām īsfilmām un īpašiem ekskluzīviem notikumiem programma tiek papildināta ar vērtīgām retrospektīvām un viesprogrammām. Šogad fokusā amerikas avangarda kino pionieris, lietuviešu izcelsmes kinorežisors Jonas Mekas, kas  savus darbus veidojis kopā ar tādiem mākslas un kultūras grandiem kā Džons Lenons, Joko Ono, Endijs Vorhols un Salvadors Dalī. Pārsteidzošā kārtā Mekas darbi Latvijā nav izrādīti, un «2ANNAS» parūpējušās, lai tos var noskatīties autentiski - 16 mm lenšu projektora rūkoņā.

Trīs programmu ietvaros uz Latviju atvestas prestižās Eiropas Kinoakadēmijas balvu nominantes, īsfilmas ar milzu potenciālu un augstiem mākslinieciskajiem kritērijiem.

«2ANNAS» nav piemirsis arī to, ka kaimiņi igauņi šogad svin nacionālā kino simtgadi – tieši tik ilgs laiks pagājis, kopš viņu Johanness Paasuke pret debesīm pavērsa kino kameru un kadrā notvēra pār Tartu lidojošu mehānisko aparātu. Par godu šim faktam sagatavota īpaša filmu programma.

Festivāla dizaina autors - 3 Lielā Kristapa balvu 2012 īpašnieks Reinis Pētrosons.

Šogad nedaudz mainīts arī festivāla nosaukums, turpmāk tas tiks dēvēts par Rīgas Starptautisko īsfilmu festivālu «2ANNAS», un nu pavisam droši var lepoties ar Baltijas vadošā īsfilmu festivāla titulu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu