Enerģijas taupīšanas sacensībās mājsaimniecībām Latvija ierindojas 6. un 7.vietā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Enerģijas taupīšanas sacensībās mājsaimniecībām Latvija ieguvusi 6. un 7.vietu Eiropas līmenī, liecina sacensību organizatoru SIA «Ekodoma» sniegtā informācija.

Eiropas iedzīvotāju klimata kausa sacensības noritēja no 2011.gada aprīļa līdz šā gada 31.aprīlim. Kopumā sacensībās iesaistījās vairāk nekā 650 mājsaimniecības no Latvijas, sacenšoties par lielāko enerģijas patēriņa samazinājumu vēl ar deviņām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Latvijas mājsaimniecībām Eiropas mērogā ir izdevies ierindoties 6.vietā. Vērtējot elektroenerģijas patēriņu, var secināt, ka vidējais elektroenerģijas patēriņa samazinājums ir bijis 5,2% apmērā, kas ir trešais labākais rezultāts Eiropā, norāda rīkotāji. Ievērojami sarežģītāk bijis panākt siltumenerģijas patēriņa samazinājumu. Labākais rādītājs no visām Latvijas mājsaimniecībām ir 17% siltumenerģijas ietaupījums.

Šajās sacensībās visvairāk punktu - 354 - ieguvusi Grieķija, bet pārējās dalībnieces krietni atpalika. Piemēram, Latvija ieguvusi 123 punktus, par vienu punktu atpaliekot no Īrijas, liecina projekta interneta lapā pieejamā informācija.

Savukārt «EnergoKomandu» sacensībās iedzīvotāji apvienojās komandās - vidēji piecas mājsaimniecības vienā komandā, lai četru mēnešu garumā sacenstos par lielāko enerģijas patēriņa samazinājumu. Kopumā sacensībās piedalījās 305 komandas, kas apvienoja aptuveni 1500 mājsaimniecības. No Latvijas piedalījās 13 «EnergoKomandas», kas sastāvēja no 70 mājsaimniecībām.

Vidēji «EnergoKomandas» Latvijā ir ietaupījušas 9% enerģijas, kas Latviju starptautiskā līmenī ierindo 7.vietā no 16 ES dalībvalstīm.

Savukārt labākā Latvijas komanda ir sasniegusi 33,7% enerģijas ietaupījuma un ierindojas 3.vietā starptautiskā līmenī. Turklāt labākā mājsaimniecība Latvijā ir panākusi pat 61% enerģijas ietaupījuma.

Abu sacensību mērķis bija motivēt Latvijas iedzīvotājus taupīt enerģiju gan finansiālu, gan vides apsvērumu dēļ. Sacensības atbalsta ES programma «Inteliģenta enerģija Eiropai», jo rūpes par klimata pārmaiņām un enerģētisko neatkarību, ko ietekmē enerģijas izmantošana, ir viens no šī brīža aktuālākajiem jautājumiem ES līmenī.

Labāko sacensību dalībnieku apbalvošana notiks šī gada 29.maijā plkst.18.30 Jelgavā, Svētes ielā 33.

Jau ziņots, ka Eiropas iedzīvotāju klimata kausa sacensībās katram dalībniekam bija noteikti savi mērķi, cik mājsaimniecību projektā jāiesaista, izveidojot tām enerģijas ietaupījumu kontu.

Savukārt «EnergoKomandas» tika veidotas no pilsētas domes pārstāvjiem, skolotājiem, skolēniem un citiem interesentiem, kuriem ir svarīgi samazināt enerģijas patēriņu mājoklī. Sacensību laikā mājsaimniecības veica mājokļu energopārbaudes, t.i., noskaidroja, kā enerģija tiek izmantota mājokļos un kādus enerģijas taupīšanas pasākumus varētu ieviest, lai samazinātu izmaksas par enerģiju, pasākumi arī tika īstenoti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu