Putins piešķir augstus amatus septiņiem bijušajiem ministriem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Neskatoties uz opozīcijas prasību pēc jauniem spēkiem valsts pārvaldē, Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien piešķīris augstus amatus Kremļa administrācijā septiņiem bijušajiem ministriem, kuri nav iekļauti jaunās valdības sastāvā.

Pie jauniem amatiem bijušie ministri tikuši dienu pēc tam, ka oficiāli beidza darbu vecajā valdībā.

Krievijas jaunās valdības sastāvs kļuva zināms pirmdien, un tajā, kā jau vēstīts, svarīgākos amatus ieņem Putina tuvākie līdzgaitnieki.

Ar šādu soli Putins efektīvi nostiprinājis savu varu un ierobežojis sava protežē premjerministra Dmitrija Medvedeva ietekmi.

Bijušajam iekšlietu ministram Rušidam Nurgalijevam, kas ar protestu apspiešanu un citiem incidentiem iemantojis lielu opozīcijas nepatiku, Putins piešķīris Nacionālās drošības padomes vadītāja vietnieka amatu, savukārt pērējiem sešiem bijušajiem ministriem, kas nav iekļauti Medvedeva jaunajā valdībā, piešķirti augsti amati Kremļa administrācijā.

Par Kremļa padomniekiem iecelti - bijusī Krievijas ekonomikas ministre Elvira Nabiuļina, bijusī veselības ministre Tatjana Goļikova, bijušais dabas resursu ministrs Jurijs Trutņevs, bijušais izglītības ministrs Andrejs Fursenko, bijušais komunikāciju ministrs Igors Ščogoļevs un bijušais transporta ministrs Igors Levitins.

Amatu maiņa liecina, ka, neskatoties uz iepriekš dotajiem solījumiem veicināt atjaunošanos un atbalstīt ekonomiskās reformas un izaugsmi, varas groži arī turpmāk atradīsies vecās elites rokās.

Vairāki Maskavas laikraksti prognozē, ka, sākot no šī brīža, svarīgākos politiskos un ekonomiskos lēmumus pieņems Putina Kremlis, nevis Medvedeva valdība.

«Eksperti netic jaunās valdības reformistiskajam potenciālam un uzskata, ka galvenie lēmumu tiks pieņemti Kremlī,» otrdien raksta biznesa laikraksts «Vedomosti».

Līdzīgās domās ir arī ārvalstu ekonomisti, saskatot Krievijā pastāvošo sistēmu un struktūru nostiprināšanos uz ilgu laiku.

Pagaidām vēl nav zināms, kādu amatu ieņems bijušais premjerministra vietnieks un ietekmīgais Putina līdzgaitnieks Igors Sečins, kurš ilgstoši pārraudzījis valsts enerģētikas sektoru un vadījis vairumu Krievijas lielo naftas un gāzes līgumu.

Sečins nesen tika izvirzīts apstiprināšanai valsts naftas uzņēmuma valdē, un domājams, ka nākotnē viņš palielinās valdes ietekmi uz lēmumu pieņemšanu šajā sektorā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu