Ziemeļkoreja brīdina par «pašaizsardzības» soļiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ja ASV turpinās vērst spiedienu pret Ziemeļkoreju saistībā ar tās tālās darbības rādiusa raķešu izmēģinājumiem un it kā pastāvošajiem kodolizmēģinājuma plāniem, Phenjana spers «pašaizsardzības» soļus, otrdien apliecināja Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis, tiesa gan, tuvāk nepaskaidrojot, par kādiem soļiem ir runa.

Preses pārstāvja paziņojumā, kuru izplatījusi oficiālā ziņu aģentūra, apliecināts, ka Phenjana pirms 13.aprīlī notikušās raķetes palaišanas nebija plānojusi nekādus «militārus soļus, tādus kā kodolizmēģinājumu», jo tās plānos bijusi tikai satelīta palaišana miermīlīgiem mērķiem.

Paziņojumā nav attīstīta doma par plāniem šādus izmēģinājumus vai raķetes palaišanu veikt nākotnē.

Vēl maija sākumā Dienvidkorejas kodoleksperts norādīja, ka Ziemeļkoreja acīmredzot pabeigusi sagatavošanās darbus trešajam kodolizmēģinājumam un gaida politisku lēmumu tā veikšanai.

Pēdējā laikā bieži izskan spekulācijas, ka pēc neveiksmīgās tāla darbības rādiusa raķetes palaišanas pagājušajā mēnesī Ziemeļkoreja tagad gatavojas kodolizmēģinājumam.

Savus pirmos divus kodolizmēģinājumus Ziemeļkoreja veica 2006. un 2009.gadā.

«Ziemeļi acīmredzot ir pabeiguši tehnisko sagatavošanos trešajam kodolizmēģinājumam. Tas, kas vēl palicis, ir politisks lēmums,» žurnālistiem paziņoja Dienvidkorejas eksperts, kurš vēlējās palikt anonīms.

Arī satelītuzņēmumi liecina, ka kodolizmēģinājumu poligonā Ziemeļkorejas ziemeļaustrumos noris aktīvs darbs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu