Finansējuma trūkuma dēļ cilvēkiem nevar laicīgi atklāt C hepatītu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ģimenes ārsti nevar nodrošināt visiem saviem pacientiem valsts apmaksātas profilaktiskas C hepatīta pārbaudes analīzes, jo analīzēm ir noteiktas kvotas, un par to pārsniegšanu ārstiem pienākas sods, šodien «Hepatīta biedrības» organizētajā diskusijā sacīja Ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Andris Baumanis.

Tikai 50% no pacientiem, kas ārstējas, izārstējas pilnībā. Latvijas infektoloģijas centra ārste Ieva Tolmane aicināja visus ģimenes ārstus veikt C hepatīta pārbaudes saviem pacientiem pat tad, ja viņi ir šķietami veseli un nesūdzas par veselības problēmām. Tomēr analīzēm noteiktās kvotas liedz ģimenes ārstiem šādu iespēju.

Par vienu situāciju, kad tiek pārsniegtas atļautās kvotas, ārstiem tiek piemērots 55 latu sods.

Diskusijas dalībnieki bija vienisprātis par nepieciešamību nodrošināt papildu finansējumu pastiprinātai C hepatīta diagnostikai. «Ir nepieciešams izstrādāt valsts programmu hepatīta identificēšanā,» teica Biomedicīnas pētījumu un studiju centra profesors un zinātniskais direktors Pauls Pumpēns. Viņš arī norādīja, ka lielai daļai cilvēku C hepatīts tiek atklāts novēloti, jo ilgu laiku tam var nebūt pilnīgi nekādu pazīmju, un bieži cilvēki par inficēšanos ar C hepatītu uzzina nejauši, piemēram, nododot asinis.

Gandrīz visās Eiropas Savienības (ES) valstīs C hepatīta ārstēšanu valsts kompensē 100% apmērā. Trīs ES valstīs valsts sniedz daļēju kompensāciju - Grieķijā tie ir 98% no ārstēšanās izmaksām, Šveicē 90%, bet Latvijā vismazāk - 75%.

Ekonomiskās krīzes periodā kompensācija C hepatīta ārstēšanai Latvijā tika samazināta uz 50%, savukārt 2011.gadā atkal palielināta uz 75%, tomēr piešķirtais finansējums tāpat ir nepietiekams, sacīja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Silvija Riekstiņa.

Dati liecina, ka puse no C hepatīta slimniekiem neārstējas, jo nevar to atļauties, vai pamet Latviju, lai dotos uz valstīm, kur C hepatīta ārstēšanu kompensē 100% apmērā.

Vidējās ārstēšanās izmaksas no cilvēka ir 111 līdz 208 lati mēnesī, un atsevišķos gadījumos summa pārsniedz 1000 latu mēnesi. Ārstēšanās kurss ilgst 24 līdz 48 nedēļas, norāda «Hepatīta biedrības» vadītāja Olita Mengote.

Diskusijas laikā ar viedokļiem dalījās arī cilvēki, kas slimo, vai ir izslimojuši C hepatītu. Kāds vīrietis izgājis noteikto 24 mēnešu ilgu ārstēšanās terapiju, kuras laikā katru mēnesi pats maksāja 120 latus, tomēr kurss bijis neveiksmīgs. Šobrīd viņam ir jāatkārto ārstēšanās kurss ar jaunām zālēm. Latvijā tas viņam izmaksās 2000 latu mēnesī, bet viņš apsver iespēju kopā ar ģimeni atstāt Latviju, lai dotos ārstēties uz kādu no ES valstīm, kur visus izdevumus sedz valsts.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) dati liecina, ka Latvijā vairāk nekā 40 000 cilvēku ir inficēti ar C hepatīta vīrusu. No jauna diagnosticēto pacientu skaits hroniskam vīrusa C hepatītam 2011.gadā sasniedza 1269 cilvēkus, kas, salīdzinot ar 2010.gadu ir par 21% vairāk. 2012.gada janvāra un marta periodā no jauna diagnosticēto cilvēku skaits ir sasniedzis 395 cilvēkus, un pieaugums, salīdzinot ar 2011.gadu ir 47%.

LETA jau ziņoja, ka 22.maijs ir Starptautiskā hepatīta diena. «Hepatīta biedrība» šodien rīkoja akciju «Klusais slepkava dodas uz Saeimu». Akcijas laikā C hepatītu simbolizējošais «Klusais slepkava» - klusējošs cilvēks tērpies dzeltenā mētelī - devās uz Saeimu, lai pievērstu deputātu uzmanību arvien plašākai hepatīta izplatībai Latvijā un nepieciešamību tūlītēji rīkoties, lai ierobežotu infekcijas izplatību.

Vienlaikus arī Eiropas Savienības mājā notika apaļā galda diskusija, kurā nozares profesionāļi kopā ar atbildīgo valsts institūciju pārstāvjiem izvērtēja valsts sniegto atbalstu C hepatīta slimnieku ārstēšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu