«Google»: Mūsu pārstāvniecības Lietuvā nebūs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Visticamāk, «Google» pārstāvniecības Lietuvā nebūs, paziņojis koncerna pārstāvis, reaģējot uz Lietuvas Valsts datu aizsardzības inspekcijas paziņojumu, ka tā varētu Lietuvā īstenot iecerēto «Google Maps Street View» projektu vienīgi tad, ja nodibinātu valstī savu pārstāvniecību.

Kā atzinis «Google» pārstāvošās firmas «Greyling Lietuva» galvenais konsultants Šarūns Pundžus, Valsts datu aizsardzības inspekcijas paziņojums viņu pārsteidzis, jo nekādu oficiālu dokumentu firma nav saņēmusi un nejūtas izdarījusi nekādus pārkāpumus. «Uzskatu, ka esam ievērojuši visas drošības prasības,» viņš piebildis.

Pēc Pundžus teiktā, kompānijas pārstāvji apsver turpmākos soļus, bet domājams, ka nekāda pārstāvniecība Lietuvā netiks veidota.

Valsts datu aizsardzības inspekcija norādījusi, ka saskaņā ar Lietuvas likumiem koncernam «Google» jānodibina Lietuvā sava filiāle vai pārstāvniecība, kas kārtotu «Street View» projekta laikā savāktos datus.

Pundžus šādu risinājumu uzskata par neiespējamu. «Pasaule iet efektivitātes virzienā. Pārstāvniecības uzturēšanai vajadzīga paprāva nauda. «Google» ir nopietna kompānija, tā nealgos tikai vienu grāmatvedi, un tādam pakalpojumam kā «Street View» komerciālās vērtības nav, ar to nav iespējams nopelnīt. Tas ir tikai papildu pakalpojums, kas paaugstina klientu apmierinātības līmeni, bet papildu ieņēmumus nenes,» viņš paziņojis.

«Lietuvā «Google» pelna ar reklāmas pakalpojumiem. Koncerna birojā Viļņā strādā pāris cilvēki, kas nodarbojas ar reklāmas projektiem, bet ar gūtajiem ieņēmumiem nepietiek, lai atvērtu pārstāvniecību. Eiropā ir par Lietuvu daudz lielākas valstis, kurās «Google» pārstāvniecības nav,» klāstījis Pundžus.

Jau ziņots, ka Lietuvas satiksmes ministrs Eliģijs Masjulis pirmdien vērsās pie Valsts datu aizsardzības inspekcijas un lūdza to pārskatīt lēmumu aizliegt Lietuvā īstenot «Google Maps Street View» projektu, kas paredz no īpašiem automobiļiem fotografēt pilsētu skatus, lai pavērtu iespēju virtuāli apceļot šīs vietas ielas līmenī, detalizēti izpētīt tās un orientēties kādā noteiktā pilsētā vai apvidū ar panorāmas skata palīdzību.

Šī «Google Maps» bezmaksas funkcija pieejama jau vairāk nekā trīsdesmit valstīs. No pagājušās nedēļas tām pievienojušās arī Latvija un Igaunija, kur pērn fotografētas pilsētas, automaģistrāles un no tām redzamie skati.

Savukārt Lietuvas Valsts datu aizsardzības inspekcija atzinusi, ka šis projekts apdraud cilvēku tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Koncerns «Google» norāda, ka visas attēlos redzamās cilvēku sejas un automašīnu numuru zīmes tiek padarītas miglainas, lai aizsargātu personu privātumu, turklāt pēc kartes publicēšanas ar funkciju «Ziņot par kļūdu» cilvēki var ziņot par tām attēlu vietām, kas, viņuprāt, vēl jāizpludina. Šai nolūkā jāaizpilda neliela veidlapa ar precīziem to atrašanās parametriem.

Masjulis paudis viedokli, ka «Lietuvai nevajadzētu noslēgties kā Ziemeļkorejai». «Daudzas Eiropas valstis, arī mūsu kaimiņi, ļauj internetā ievietot ielu skatus, tādēļ mūsu institūciju noteiktais aizliegums šķiet dīvains un pārāk stingrs,» bija teikts viņa izplatītajā paziņojumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu