Skolēns atrisina vairākus gadsimtus senu matemātisku problēmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Kāds 16 gadus vecs skolēns atrisinājis matemātisku problēmu, par kuru matemātiķi lauzījuši galvu gadsimtiem, vēsta ziņu portāls «The Local».

Šurija Rejs, kurš 12 gadu vecumā no Indijas pārcēlās uz Vāciju, pārsteidzis zinātniekus, atrisinot Īzaka Ņūtona pirms 350 gadiem formulētu matemātisku problēmu, pirmdien ziņoja laikraksts «Die Welt».

Reja risinājums ļauj aprēķināt ne tikai izmestas bumbas lidojuma trajektoriju, bet arī paredzēt, kā tā atsitīsies pret sienu un kādā virzienā aizlidos. Līdz šim to varēja aprēķināt tikai ar datora palīdzību, minēts laikrakstā.

Puisis pirmoreiz saskārās ar problēmu vidusskolas projekta laikā. Apciemojot Drēzdenes Tehnisko universitāti, skolēniem tika doti skaitļi, pēc kuriem tiem vajadzēja aprēķināt izmestas bumbiņas trajektoriju. Uzdevuma laikā Rejs saprata, ka līdz tam izmantotā metode neļauj iegūt precīzu rezultātu.

Viņš uzskata, ka pareizo metodi palīdzējusi atrast «skolēna naivitāte», jo viņš ne mirkli nešaubījies, ka pareizais risinājums noteikti pastāv, kaut arī vēl nav atrasts.

«Es jautāju sev, kāpēc gan tas nestrādā?» viņš atklāja laikrakstam.

Kopš agrīna vecuma zēnu aizrāvis matemātikas «patiesais skaistums», vēsta «Die Welt». Viņu iedvesmojis tēvs, kurš ir inženieris un jau kopš sešu gadu vecuma licis dēlam risināt aritmētikas uzdevumus.

Skola ļāvusi Rejam izlaist divus mācību gadus, un šogad zēns kārtos vidusskolas eksāmenus, tomēr viņš sevi neuzskata par ģēniju.

Puisis vēl nav izlēmis, ko studēt pēc vidusskolas beigšanas, - matemātiku vai fiziku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu