Čigāne Štokenberga nonākšanu PV valdē skaidro ar ārkārtas situāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Politiķa Aigara Štokenberga (V) straujā un daudziem nesaprotamā nonākšana AS «Pasažieru vilciens» (PV) valdē ir skaidrojama ar ārkārtas situāciju, šorīt LTV šo lēmumu attaisnoja «Vienotības» politiķe Lolita Čigāne.

Politiķe stāstīja, ka PV iepriekšējā vadība noslēgusi tādu līgumu par jaunu vilcienu piegādi, kas neatbilst sākotnēji izvirzītajiem noteikumiem, bet pati uzņēmumu pametusi, tāpēc bijis nepieciešams strauji rīkoties. «Kompetence viņam patiešām ir,» Štokenberga nonākšanu PV attaisnoja Čigāne.

Čigāne gan piekrita, ka veids, kā iecelta jaunā PV valde, nav bijis veiksmīgs un nav ticis sabiedrībai izskaidrots.

Vaicāta, vai šis gadījums neizraisīs domstarpības valdošajā koalīcijā, Čigāne izteicās, ka koalīcijas saasinātā uzmanība varbūt pat esot vērtējama pozitīvi, jo likšot tai reizi par visām reizēm sakārtot valsts uzņēmumu pārvaldību.

Kā ziņots, Reformu partija (RP) uzskata, ka veids, kā iecelta PV jaunā valde, ir nepieņemams, un «Vienotībai» jāsniedz skaidrojums par PV valdes iecelšanu.

Arī biedrība «Sabiedrība par atklātību - Delna» («Delna») uzskata, ka partijām pietuvinātu personu iecelšana AS «Pasažieru vilciena» (PV) valdē ir pretrunā ar valdības solījumiem. Tāpēc «Delna» šodien nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) un satiksmes ministram Aivim Ronim, kurā lūdz sniegt skaidrojumu par jaunās PV valdes sastāvu un iecelšanas procesu.

Jau ziņots, ka pirmdien pilnībā nomainīta PV valde. Jaunajā valdē iecelti Anrijs Brencāns, Silvija Dreimane un Aigars Štokenbergs.

Štokenbergs iepriekš kā Tautas partijas un toreizējās partiju apvienības «Vienotība» pārstāvis pildījis tieslietu ministra, reģionālās attīstības un vides aizsardzības ministra, kā arī ekonomikas ministra pienākumus.

Savukārt Brencāns jau iepriekš vadījis AS «VRC Zasulauks» valdi un uzņēmuma padomi. Brencāns Banku augstskolā ieguvis maģistra grādu ekonomikā un patlaban vada Rīgas domes Attīstības departamenta biroju. Brencāns savulaik bijis saistīts ar partiju «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK.

Dreimane kopš 2003.gada strādājusi dažādos amatos VAS «Latvijas Dzelzceļš» (LDz) un patlaban ir LDz prezidenta Uģa Magoņa padomniece. Dreimane Latvijas Universitātē ieguvusi jurista kvalifikāciju. 2010.gada vasarā Dreimane Zaļo un zemnieku savienības sarakstā Latgales vēlēšanu apgabalā startēja ar sesto numuru.

Roņa biroja vadītājs Aivis Freidenfelds norādīja, ka valdes locekļi izvēlēti pēc viņu profesionālajām kompetencēm, neņemot vērā politisko piederību. Esot datubāze, kurā tiekot meklēti piemērotākie kandidāti, un svarīgi arī, vai uzrunātie piekrīt piedāvātajam amatam.

18.maijā atlūgumu iesniedza PV valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds, kura vietā tika iecelts līdzšinējais VAS «Latvijas Gaisa satiksme» valdes loceklis Artis Birkmanis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu