BBC video: Azerbaidžānas Eirovīzijas netīrie noslēpumi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Piedāvājam apskatīt BBC veidoto sižetu par «draudzības un tikai mūzikas pilnā konkursa» netīrajām pusēm. BBC žurnālisti devās uz Baku kā tūristi, lai izvairītos no vietējo «drošībnieku» uzraudzības. Lai lieki nepiesaistītu uzmanību, filmēšana ārtelpās notika ar tūristu kameru.

Sižetā stāsta par valsti vadošās ģimenes (kura pateicoties Azerbaidžānas dabas bagātībām kļuvusi pasakaini bagāta) politikas propagandu Eirovīzijas laikā. Par to, kā izrādoties Eirovīzijas viesiem kosmiskā ātrumā top arhitektūras brīnumi un tiek labiekārtota pilsēta. Sižets atklāj Azerbaidžānas un Armēnijas konflikta izpausmes «muzikālajā tautu sadraudzības konkursā», kad Azerbaidžānas televīzija pārtraukusi pārraidi Armēnijas uzstāšanās laikā. Bija cilvēki, kas balsoja par Armēniju - tas bija protesta žests, kas varēja beigties Nacionālās Drošības ministrijā.

Armēnija nolēma nesūtīt savus konkursantus uz Baku - drošības apsvērumu dēļ.

Sižets atklāj Alijeva režīma «stingro roku» pār presi - režīmam nedraudzīgie preses darbinieki tiek piekauti, arestēti un pat nošauti. Cilvēktiesību aizstāvji lēš, ka  Azerbaidžānā varētu būt aptuveni 70 politieslodzīto.

Interesants ir fakts, ka prezidenta kundze Meribana Alijeva ir iecelta par Ministru prezidenti un viņai pieder 94% balsu parlamentā!!! Prezidenta kundze, protams, ir arī Azerbaidžānas Eirovīzijas konkursa komitejas priekšsēdētāja, tāpēc nav pārsteigums, ka konkursa balsošanas laikā uzstāsies viņas meitas vīrs - dziedātājs Emins Agalarovs.

Sižetā redzama arī režīma izrēķināšanās ar cilvēkiem, kuri laicīgi nepameta savas mājas - «padomju kastītes» nav tas, kas būtu jāredz Eiropai - tāpēc tās visas tika nojauktas, lai dotu vietu Kristāla hallei. Cilvēki ar varu tika izvilkti no mājām, kamēr daži vēl bija ēkās, kad tās jau tika sāktas graut.

BBC arī intervē vīrieti, kuram piesprieda 2 gadus cietumā par satīrisku video rullīti - nav divas reizes jāmin, ka satīra bija par valsts politiku.

Vairāk uzzināsiet video sižetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu