Mārtiņš Slišāns Kannu festivālā apbalvots par labāko scenāriju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

23. maijā, Starptautiskajā Kannu kinofestivālā noslēdzās attīstīšanas kursi «ScripTeast» scenārijiem no Centrālās un Austrumeiropas, kurā galveno Kšištofa Kieslovska (Krzysztof Kieslowski) vārdā nosaukto balvu 10 000 EUR apmērā ieguva latviešu scenārists Mārtiņš Slišāns par projektu «Apartamenti».

Konkursā piedalījās 12 scenāriji no septiņām Centrālās un Austrumeiropas valstīm – Rumānijas, Polijas, Ungārijas, Slovēnijas, Latvijas, Slovākijas un Bulgārijas.

Scenārijus vērtēja ietekmīga žūrija: Sendijs Lībersons (Sandy Lieberson) – pārraudzījis tādu filmu producēšanu kā «Zvaigžu kari» (Star Wars), «Pa naža asmeni skrejošais» (Blade Runner), «Telma un Luīze» (Thelma & Luise), u.c., Manfreds Šmits (Manfred Schmidt) – viena no lielākā Vācijas publiskā filmu atbalsta fonda MDM vadītājs un Dariušs Jablonskis (Dariusz Jablonski) – viens no pieredzējušākajiem Polijas producentiem, savulaik strādājis kā Kšistofa Kieslovska asistents.

Filma «Apartamenti» ir komēdija, kuras darbība risinās divos Rīgas komunālajos dzīvokļos un kuru iedzīvotāju dzīves stāsti atspoguļo sabiedrības attīstību no pagājušā gadsimta 60. gadiem līdz mūsdienām.

Vērtētāji par Slišāna scenāriju deva šādu atzinumu: «Šis projekts atkārtoti pierāda, ka oriģinalitāte un neparasts pasaules redzējums ir būtiski, lai scenārijs notvertu mūsu uzmanību. Kieslovska balvas 2012 ieguvējs spēj būt atsvaidzinoši citāds. Scenārijs mums sola, ka filma būs citāda, tēlaina, smieklīga, sāpīga, tajā pašā laikā tā būs arī pamācoša, atklājumu un pārdomu pilna. Galvenokārt esam pārliecināti, ka filma būs izklaidējoša un ceram, ka tā atradīs sev starptautisku auditoriju, kas spēs identificēties ar universālajām tēmām, kas ir skartas šajā darbā, neraugoties uz to, ka tā notiek vidē, ar kuru daudzi no mums nav nekad saskārušies».

Šo scenāriju filmā attīsta filmu studijā Platforma producentes Gunas Stahovskas vadībā.

ScriptEast ir scenāriju attīstīšanas kursi 9 mēnešu garumā, kas risinājās Varšavā, Berlīnē un Kannās, un to vadītāji ir pieredzējušais ASV scenārists Toms Abrams (Tom Abrams)  un scenāriju analītiķis Kristians Rauts (Christian Routh).

Scenārija tapšanu atbalstījis MEDIA Development fonds, kā arī tas ieguvis Nacionālā kino centra atbalstu ES fondu atbalstīto projektu līdzfinansējuma konkursā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu